Uniunea Europeană a dat impresia, până în prezent, că „sare de la o criză la alta”, dar, în situația actuală, „managementul de criză nu este de ajuns” iar strategia globală a UE trebuie să servească fiecare cetățean, a apreciat, vineri, la Bucharest Forum, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini.
Aceasta a fost prezentă la forum alături de ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu.
„Strategia nu trebuie să rămână pe hârtie. Nu este un document”, a apreciat ea.
Mogherini a amintit că Tratatul de la Lisabona a intrat în vigoare în 2009, „în mijlocul crizei financiare”.
„Au fost momente grele pentru Europa, pentru cetățenii noștri și toată lumea a fost atât de preocupată de acea urgență, încât am uitat să explorăm adevăratul potențial al Tratatului”, a spus Mogherini.
Mai mult, Înaltul Reprezentant al UE a adăugat că, în fapt, Uniunea nu a explorat niciodată abilitățile Tratatului la adevărata valoare.
„Europa a dat mereu impresia că sare de la o criză la alta. Cred că trebuie să realizăm acum că managementul de criză nu este de ajuns. Am avut de-a face cu criza financiară, cu criza datoriilor și amenințări de securitate (…), trebuie să explorăm toate instrumentele noastre, care sunt deja acolo, așteptându-ne să le folosim, să realizăm cât de puternică este uniunea noastră. Trebuie să înțelegem ce funcționează în UE, ce nu funcționează, ce poate funcționa mai bine și ce poate fi schimbat”, a subliniat ea.
Mogherini a mai spus că respectiva strategie trebuie să aibă în vedere fiecare cetățean al UE.
„Când am început să lucrăm la strategia globală, am știut de la bun început că nu poate fi creată la Bruxelles. Aceasta este o strategie pentru întreaga Uniune, pentru fiecare dintre cetățenii noștri (…). Este și o reflecție asupra a ceea ce este UE în prezent”, a adăugat Federica Mogherini.