Angela Merkel subliniază nevoia îmbunătățirii condițiilor de viață în Africa pentru a descuraja migrația către Europa

Cancelarul german Angela Merkel a sosit luni în Niger, a doua etapă a turneului ei african axat pe problema migrației, și a subliniat în declarațiile date la Niamey importanța securității și a îmbunătățirii condițiilor de viață în statele Africii pentru a descuraja cetățenii acestor țări să migreze către Europa în căutarea unui trai mai bun, relatează agențiile DPA și AFP.

Angela Merkel a fost primită în capitala Nigerului cu onoruri militare și are programată o întrevedere cu președintele Mahamadou Issoufou, va vizita o școală și un birou regional al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), urmând să se întâlnească și cu soldații germani care asigură aprovizionarea pe calea aerului a contingentului de 550 de soldați germani din misiunea internațională de menținere a păcii în Mali, țară unde s-a aflat duminică.

‘Este foarte important ca statele africane să nu-și piardă cetățenii calificați’, astfel încât aceștia să poată contribui la dezvoltarea economică a propriilor țări, a spus Angela Merkel duminică la Bamako, unde a insistat pe continuarea acordării de sprijin militar în paralel cu intensificarea cooperării pentru dezvoltarea economică a părții de nord a statului Mali, unde acționează numeroase grupări islamiste și unde a fost desfășurată misiunea internațională de menținere a păcii (MINUSMA).

Germania, Franța și Italia doresc să dezvolte parteneriate strânse cu Niger și Mali, două dintre principalele țări de tranzit ale migranților care ajung în Europa venind din Africa Subsahariană. Din Niger, ei traversează Libia, țară unde persistă haosul provocat de războiul civil și absența unei autorități statale, iar de pe coastele libiene pleacă înspre Europa cu ajutorul ambarcațiunilor oferite de traficanți. Anul acesta, până la jumătatea lunii septembrie, în Italia au debarcat circa 130.000 de migranți, cifră care aproape a egalat-o pe cea de pe tot parcursul anului trecut (132.000), majoritatea migranților care traversează Mediterana provenind din statele Africii.

După vizita în Mali, Angela Merkel își va încheia turneul african în Etiopia, unde executivul de la Addis Abeba a declarat sâmbătă starea de urgență în urma protestelor antiguvernamentale violente din regiunea Oromo.

La rândul său, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a efectuat o vizită în Nigeria. El a subliniat acolo primele succese înregistrate de autoritățile nigeriene în lupta împotriva grupării islamiste Boko Haram, dar a atras atenția și asupra necesității combaterii corupției în acest stat, cel mai populat al Africii. Conform datelor Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), circa 20% dintre migranții care debarcă în Italia provin din Nigeria.