Conducerea UDMR s-a declarat ”consternată” de deschiderea unei acțiuni penale împotriva viceprimarului municipiului Cluj-Napoca

 

Conducerea Uniunii Democrate Maghiare din România s-a declarat ”consternată” față de decizia procurorilor anticorupție și și-a manifestat încrederea și susținerea viceprimarul municipiului Cluj-Napoca Anna Horvath, după ce DNA a dispus urmărirea penală a acesteia pentru trafic de influență.

”Uniunea Democrată Maghiară din România a aflat cu consternare faptul că Direcția Națională Anticorupție a deschis o acțiune penală împotriva d-nei Horvath Anna, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. Uniunea este solidară cu Anna Horvath și își exprimă încrederea și susținerea față de viceprimarul Clujului, deoarece este vorba despre un politician care, timp de foarte mulți ani, a activat în interesul comunității maghiare cu onestitate și respect pentru litera legii”, se arată într-un comunicat de presă semnat de președintele Uniunii, Kelemen Hunor, transmis AGERPRES.

UDMR a subliniat că așteaptă finalizarea cât mai curând a anchetei organelor de justiție și și-a manifestat ”încrederea fermă” că rezultatul cercetării va demonstra nevinovăția colegei lor.

”Până atunci, însă, considerăm că prezumția de nevinovăție i se cuvine și viceprimarului municipiului Cluj-Napoca. Totodată, considerăm că, într-un stat de drept, este de așteptat ca în mass-media să nu fie promovate ipoteze care nu corespund realității. Astfel de practici încalcă principiile democrației”, potrivit comunicatului UDMR.

Procurorii DNA au anunțat, marți, că s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de Anna Horvath, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, privind săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Printre obligațiile impuse se află și aceea să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, respectiv activitatea de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis marți AGERPRES, în perioada februarie — mai, Anna Horvath, în calitate de viceprimar, și-a folosit influența pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unui proiect imobiliar în care un om de afaceri avea interese economice. Derularea acestui proiect imobiliar presupunea, conform DNA, obținerea, în prealabil, a mai multor documente: eliberarea unui certificat de urbanism, confirmarea unui aviz de oportunitate, concesionarea unei suprafețe de teren, eliberarea autorizației de construire.