R. Moldova va prezenta un nou concept politic pentru a stimula procesul de reglementare transnistreană

 R. Moldova va prezenta la începutul anului viitor un nou concept politic, care se va încadra în parametri recunoscuţi internaţionali şi va stimula procesul de reglementare transnistreană. Declaraţia a fost făcută  la Chișinău de către ReprezentantulSPECIAL al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Cord Meier-Klodt, în urma întrevederii cu viceprim-ministrul Gheorghe Bălan, informează MOLDPRES.

Oficialul european a specificat că la întîlnire s-a discutat despre implementarea angajamentelor stabilite de comun în luna iunie la Berlin, aceasta cu scopul de a pregăti terenul pentru Declaraţia care va fi expusă în cadrul Consiliului Ministerial al OSCE, ce va avea loc în luna decembrie la Hamburg. „Salut disponibilitatea părţilor de a continua lucrul şi pregătirea pentru discuţiile substanţiale în formatul 5+2, precum şi continuarea procesului de implementare a chestiunilor aprobate anterior”, a afirmat Cord Meier-Klodt.

La rîndul său, viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a declarat că s-a discutat şi despre ceea ce s-a întreprins la nivelul grupurilor de lucru sectoriale, inclusiv perspectivele de activitate în cadrul negocierilor reprezentanţilor politici de la Chişinău şi Tiraspol. „Un subiect important a fost cel al educaţiei, circulaţiei transportului, ecologiei, căilor ferate şi ce acţiuni putem întreprinde pentru a depăşi problemele ce apar în aceste domenii”, a spus Bălan.

În acelaşi timp, viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a anunţat despre extinderea şi consolidarea Biroul pentru reintegrare, cu scopul de a elabora şi promova politici naţionale ce vizează reintegrarea ţării. „Extinderea Biroului deja a început, sîntem în proces de identificare a personalului. Decizia de consolidare a Biroului a fost luată deoarece integrarea ţării reprezintă una dintre priorităţile R. Moldova, pentru că fără soluţionarea conflictului transnistrean, precum şi depăşirea altor fenomene negative va fi foarte greu să ne imaginăm posibilitatea integrării europene”, a menţionat Bălan.