Aproape o sută de localități din 12 raioane ale țării au fost deconectate parțial de la energia electrică din cauza ploilor puternice și rafalelor de vînt din ultimele 24 de ore, a anunțat Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale (SPCSE), relatează MOLDPRES.
Potrivit Serviciului de presă al SPCSE, este vorba de raioanele Cantemir (24 sate), Hîncești (16 sate), Nisporeni (13 sate), Leova (12 sate), UTA Găgăuzia (9 sate), Ialoveni (7 sate), Taraclia (5 sate), Cahul (4 sate), Cimișlia (3 sate), Căușeni (2 sate), Călărași și Chișinău. Echipele specializate lucrează în teren pentru reconectarea consumatorilor la energia electrică.
„De asemenea, în localitatea Borceag, Cucoara și Tătărești din raionul Cahul au fost rupți mai mulți arbori din cauza vîntului puternic. În orașul Cahul, în urma rafalelor puternice, au fost doborîți doi copaci, care au distrus parțial două automobile. Nici o persoană nu a avut de suferit. Salvatorii împreună cu angajații Serviciului Salubritate au intervenit și au înlăturat copacii de pe traseu, deblocînd, astfel, traficul rutier. La fel, în orașul Comrat, dar și pe traseul Ceadîr-Lunga-Tomai au fost doborîți mai mulți arbori”, se menționează într-un comunicat al instituției.
Pompierii au intervenit și la școala primară „Alexandru Donici” din Cahul, unde șuvoaiele de apă au inundat curtea instituției. Salvatorii au curățat canalele de evacuare a apei și au redirecționat puhoaiele, astfel fiind evitat riscul inundării școlii. Mai multe curți din satele Manta și Colibași din același raion au fost inundate. Rafalele puternice de vînt au smuls țigla metalică de pe mai multe case din orașul Ceadîr-Lunga.
Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, în mai multe sectoare ale capitalei a fost deconectată energia electrică.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat pentru astazi Cod Portocaliu de ploi puternice pe întreg teritoriul ţării.
Conform specialiştilor, condiţiile vremii prevăzute de Codul Portocaliu prezintă pericol real, prognozînd fenomene periculoase de intensitate mare (vijelie, averse, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger, risc de inundaţii etc.), care pot influenţa negativ activităţile socio-economice şi pot cauza daune materiale substanţiale şi victime omeneşti.