Deteriorarea climatului investiţional şi creşterea economică slabă stârnesc temeri că Portugalia ar putea avea nevoie de un nou bailout după cel din 2011, scrie The Wall Street Journal.Temerile se văd cel mai bine la oamenii de afaceri. Joaquim Beato este preşedintele Molde Faianças, un producător de ceramică. În mod normal, spune el, ar investi o parte din profit în cercetare şi dezvoltarea de noi produse. Însă pentru că vânzările nu merg bine, Molde Faianças nu va cheltui niciun ban în acest sens. Beato este prudent. El crede că vânzările companiei în Europa de vor diminua deoarece economiile de pe continent încetinesc, iar acest lucru va avea ca rezultat reducerea importurilor. Beato este de asemenea îngrijorat de obstacolele de acasă – incertitudinile legate de politicile guvernului socialist şi accesul greu la finanţare într-un sistem bancar împovărat cu credite neperformante. „Între a investi şi a nu investi este mai sigur să nu investeşti“, spune antreprenorul.
Datoriile portugheze depăşesc 130% din PIB şi acest lucru trezeşte îngrijorări în Europa şi nu numai că Portugalia se va sufoca din nou cu datorii, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu cinci ani. Fondul Monetar Internaţional a avertizat în septembrie că, deşi acum Portugalia poate face faţă plăţilor, cresc pericolele care ameninţă capacitatea ţării de a-şi rambursa datoriile, lăsând ţara „vulnerabilă la schimbările de dispoziţie de pe pieţe“.
Reintrarea Portugaliei în criză ar reprezenta o lovitură dată moralului din Uniunea Europeană , care se confruntă deja cu creştere economică slabă, ascensiunea politicilor populiste şi cu decizia Marii Britanii de a nu mai face parte din blocul comunitar. O nouă criză ar arăta cât de puţin s-a îndepărtat zona euro de criza datoriilor care la începutul acestui deceniu a pus în pericol chiar moneda unică.