COMPETIŢIA ORBILOR

 

Politica dâmbovițeană devine mult prea complicată pentru a fi predată în spațiile publice. Este o mare confuzie încercarea politicienilor de a susține că doar ei sunt salvarea țării, în timp ce ceilalți, adversarii lor politici, nu se califică decât la categoria dușmanii de moarte ai democrației.

S-a ajuns ca politicienii să nu mai țină cont de solicitările ministrului Justiției, sesizat de procurorii DNA, de exemplu, în vederea anchetării unui parlamentar pentru care, spun aceștia, sunt indicii că a încălcat legea. Astfel, al doilea om în stat, președintele Senatului, face un apel la parlamentari să refuze orice solicitare a DNA de a începe ancheta unui parlamentar, acum când mai sunt două luni până la alegeri. Călin Popescu Tăriceanu își motivează acest îndemn cu argumente logice, dar care nu au nimic în comun cu slujirea statului de drept.

”Este binecunoscută poziţia mea potrivit căreia DNA nu mai slujeşte de mult Justiţia, ci, în spatele paravanului luptei necesare şi legitime cu corupţia, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituţii. Scenariul din campania electorală pentru alegerile locale, când DNA a scos în public cu surle şi trâmbiţe mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instanţe sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care şi-au atins atunci scopul eliminării din cursă a unor candidaţi nedoriţi şi incomozi, se repetă acum înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare”, susţine preşedintele Senatului, într-un ”apel către parlamentari”.

Afirmațiile lui Călin Popescu Tăriceanu sunt foarte grave și, în același timp, îngrijorătoare, dacă, într-adevăr, sunt adevărate. Ne aflăm în plin război civil, purtat deocamdată în spatele ușilor închise, de după care, iată, încep să răzbată astfel de țipete îngrijorătoare. Parcă niciodată nu a fost o astfel de tensiune, o astfel de încrâncenare. Nimeni nu mai face economie de mijloace de exprimare. Toți strigă, toți arată înspre ceilalți că ei sunt hoții, ei sunt infractorii, că împotriva lor trebuie luptat. În timp ce scena politică românească este fracturată și fărâmiţată de sintagma ”ba pe-a mă-tii”, electoratul se trezește a fi aruncat în arenă, fiind folosit sub formă de ”carne de tun” sau chiar de mână cu ajutorul căreia unii încerc să scoată castanele fierbinți din mijlocul încăierării.

Fără doar și poate întreaga nebunie are și de o parte, dar și de cealaltă, strategi iscusiți, care nu ezită să cântărească lucizi, care să fie următoarea mișcare spectaculoasă, a cărei menire principală este de a-și prinde dușmanul pe picior greșit, de a-l dezechilibra, de a-l pune la pământ.

Pentru a ieși din logica partizanatului, Călin Popescu Tăriceanu nu ezită să-și motiveze apelul către parlamentari în termeni cât se poate de neutri:

„Doresc să se înțeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu apartenenţa politică a politicienilor vizați de DNA sau cu relațiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme niște principii, cum ar fi principiul separației puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alții. Nu putem să mai acceptăm judecăți cu măsură dublă. Când DNA trimite la repezeală un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie să se conformeze,pentru că altfel sunt certați de Președintele Iohannis și de alți membrii ai corului prezidențial. Simultan, cei suspectați de DNA sunt supuși unor presiuni de a demisiona. Dubla măsură s-a văzut limpede când procurorul-șef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei și codurilor de integritate s-au uitat în altă parte, și au uitat principiile valabile doar pentru ceilalți”.

Grele zile am ajuns noi cu democrația noastră, de cap să ne fie, dacă nici după un sfert de veac nu am reușit să învățăm că separația puterilor în stat nu înseamnă încălecarea uneia de către cealaltă, într-o nebunească competiție a supremației interesului de partid sau, uneori, chiar personal.

ADI CRISTI