CINE VA FI PRINȚUL, CINE VA FI ASASINUL

Sâmbăta aceasta nu mai avem miting liberal, dar avem spectacol pur românesc, de la artificii la profunzimea folclorului implicat în această tradiție dâmbovițeană de a scoate lumea în stradă, să caște gura sau pur și simplu să mănânce semințe tuciurii de floarea soarelui sau de bostan.

Liberalii s-au răzgândit să iasă în stradă la sfârșit de săptămână, din diverse motive (dintre cele mai fanteziste cu semi-aprobări date de Primăria Generală a Capitalei) dar, mai ales, pentru că și-au dat seama că, din lipsă de Vasile Blaga, nu mai are cine să organizeze mobilizarea oamenilor din teritoriu înspre Capitală, căci simpatizanții liberali de la București sunt atât de puțini că nu ajungi să ocupi o bancă în Cişmigiu.

Pentru a nu rata începutul de campanie electorală, liberalii s-au gândit că mult mai bine e să facă acest miting în ultimul sfârșit de săptămână înaintea începerii campaniei electorale.

În timp ce PRU, Partidul României Unite, nu vrea să scape momentul, demonstrând agilitate, mobilitate, reflex condiționat bine pus la punct, surprinzător față de lipsa sa de experiență pe scena politică a țării, ieșind în față cu un miting gen spectacol folcloric în care maeștrii ai genului vor încânta auzul celor ce vor ajunge în Parcul Izvor, dar nu mai puțini de 20.000 de români pregătiți să joace Hora Unirii, chiar dacă nu este 24 ianuarie încă.

Ne menținem în zona lamentației în do major, astfel încât gravitatea situației, chiar dacă este profundă și, la urma urmei, decisivă pentru viitorul care nu ne mai reprezintă, ne pune cu genunchii pe coji de nuci, ținându-ne cu mâinile ridicate, a pedeapsă și nicidecum a incantare.

Scena de tragedie antică ne face mai vizibili, dar nu mai pragmatici, atâta timp cât suntem puși în situația de a trece o nouă campanie electorală peste noi, cu același efect cu care le-am putea obține de sub șenilele unui tanc sau buldozer.

În tot acest timp uităm să mai privim dincolo de granițele țării, ca și cum ar trebui să privim de sub fustele României în afară, în stradă, peste râu, să vedem ce mai face Vladimir (Ilicit) Putin cu ucrainenii, cu sirienii, cu americanii, dar mai ales cu moldovenii, frații noștri de aceeași limbă română, de aceeași istorie, cu aceiași domnitori și scriitori.

Vedem astfel un Putin care nu ar face niciodată miting în Piața Revoluției de la București, pentru că, pur și simplu, ar ocupa-o în douăzeci de minute, cum se tot laudă noul Ivan cel Groaznic al Rusiei, prin glasul lui Serghei Lavrov, ministrului său de Externe sau a lui Serghei Șoigu, ministrului Atacului și nu al Apărării  Federației Ruse.

Mai există și o altă serie de intoxicări prin presă, care ne povestesc ”ce s-ar întâmpla dacă…”

”In timpul prezentării prognozei meteo pe canalul de propagandă din Moscova „Rossia”, telespectatorilor li se povestește despre efectul exploziei unei bombe atomice în straturile superioare al atmosferei statului american Nebraska. Potrivit ”bărbatului de la meteo”, o astfel de explozie va duce la faptul că nu va mai funcționa niciun fel de electronica in SUA, sudul Canadei si nordul Mexicului”( http://www.paginaderusia.ro)

În aceeași publicație online gluma se trage singură din rădăcini, luând drumul aerului, pentru a se folosi de hohotul de râs în încercarea temerară de a sluji un cât de cât adevăr.

”Într-un nou episod, preşedintele rus nu doar că votează în alegerile din SUA, dar promite că hackerii săi îl vor ajuta pe candidatul republican să obțină un scor de 102% din voturi” (http://www.paginaderusia.ro) O astfel de atenționare vine să ridiculizeze o serie de acuzații pe care Hillary Clinton, contra-candidatul lui Donald Trump, le face la adresa imixtiunii Rusiei în lupta internă dintre cei doi candidați la Casa Albă.

Teroriștii înconjoară spaima cetățenilor nevinovați, pașnici și doritori de pace, atacând în momentele în care nu te aștepți că se mai poate întâmpla ceva.

Rusia își pune rachetele la Kaliningrad. Rachetele Iskander în regiunea Kaliningrad „vor fi îndreptate în primul rând împotriva acelor obiective care perturbă echilibrul de forțe și care au fost instalate sau urmează să fie amplasate în viitorul apropiat în cadrul așa-numitului scut de apărare antirachetă”, a declarat Șamanov, citat de Interfax”. Între timp războiul mascat din Ucraina este păstrat la foc mocnind, cum se mai țină o supă caldă pentru călătorul ce va sosi în cele din urmă din drumeție sau care va fi adunat de pe drum.

Noi ne pierdem vremea în dulcele stil mioritic, în timp ce Europa este pe punctul de a reinventa un nou Sarajevo. Cine va fi prințul, cine va fi asasinul?

ADI CRISTI