O misiune a Parlamentului European va monitoriza alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova, programate să aibă loc la 30 octombrie, vor fi monitorizate inclusiv de o misiune a Parlamentului European, a anunțat europarlamentarul român Siegfried Mureșan, citat joi de Jurnal.md și Unimedia.

Potrivit acestuia, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu — candidatul unic al partidelor de opoziție proeuropene antioligarhice în alegerile prezidențiale din Republica Moldova — l-a alertat în legătură cu riscul „major” ca scrutinul să fie fraudat.

„Am început pregătirile pentru misiunea de observare a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Doamna Maia Sandu m-a alertat cu privire la riscul major ca aceste alegeri să fie fraudate’, a declarat Mureșan într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Europarlamentarul român mai spune că va face tot posibilul ca scrutinul electoral să se desfășoare într-un mod democratic. „Noi, membrii Parlamentului European, care vom veni în misiune, vom face tot ce ne stă în putere pentru ca alegerile din Republica Moldova să fie corecte și transparente, iar votul să fie secret și liber exprimat’, a subliniat Siegfried Mureșan.

Scrutinul prezidențial din 30 octombrie va fi monitorizat și de către Misiunea de Monitorizare a Alegerilor (MOA) din cadrul Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), potrivit portalului IPN.