Breaking News

Africa de Sud se retrage din Curtea Penală Internațională, anunță ministrul justiției

Africa de Sud se retrage din Curtea Penală Internațională (CPI) din cauza faptului că obligațiile pe care le presupune statutul de membru nu sunt în concordanță cu legea care le asigură liderilor politici în funcție imunitate diplomatică, a anunțat vineri ministrul justiției, Michael Masutha, citat de Reuters.

Pretoria a anunțat încă de anul trecut că intenționează să se retragă din CPI după ce a fost criticată că a ignorat un mandat de arestare pe numele președintelui sudanez Omar Hassan al-Bashir, acuzat de genocid și crime de război, când acesta s-a aflat în vizită în Africa de Sud.

Masutha a spus că, în scopul de a asigura și pe mai departe capacitatea țării de a întreține relații diplomatice active, în parlamentul țării va fi depus în curând un proiect de lege care abrogă adoptarea de către Africa de Sud a statutului de la Roma, documentul fondator al CPI.

El a declarat presei în capitala Pretoria că implementarea statutului este ‘în conflict și în neconcordanță’ cu Legea privind imunitățile și privilegiile diplomatice a Africii de Sud.

Conform unui document consultat de Reuters la ONU joi, decizia va intra în vigoare la un an după ce secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, va primi o notificare oficială în acest sens.

Documentul a fost semnat de ministrul sud-african pentru relații internaționale și cooperare, Maite Nkoana-Mashabane, și datat 19 octombrie.

CPI, care a început să funcționeze în iulie 2012 are 124 de state membre, este primul organism legal cu jurisdicție internațională permanentă pentru a judeca cazurile de genocid, crime împotriva umanității și crime de război.

Mai multe state africane au exprimat preocupări că tribunalul de la Haga s-a concentrat în primul rând asupra Africii, în detrimentul altor zone ale lumii, notează Reuters.