UE şi Canada au oferit Belgiei un termen-limită până luni seara pentru a decide dacă susţine CETA

 

Uniunea Europeană şi Canada au oferit Belgiei un termen-limită până luni seara pentru a decide dacă susţine parteneriatul comercial UE-Ottawa (CETA), în caz contrar ceremonia de semnare a acordului urmând să fie anulată, potrivit unei surse europene, citate de Le Figaro.Semnarea acordului a fost blocată de Parlamentul regiunii Valonia. Premierul Valoniei, Paul Magnette, a declarat sâmbătă că aşteaptă noi porpuneri din partea Comisiei Europene şi a făcut apel la amânarea summitului prevăzut pentru joi la Bruxelles.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, va purta discuţii până luni seara cu Charles Michel, premierul Belgiei, pentru a-i putea spune premierului canadian, Justin Trudeau, dacă merită să se deplaseze la Bruxelles, potrivit aceleiaşi surse.

Acordul de parteneriat comercial UE-Canada a fost blocat de Guvernul regiunii belgiene Valonia din raţiuni de ordin social şi ecologic, iar reuniunea extraordinară desfăşurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reuşit depăşirea impasului, discuţiile continuând vineri cu Ottawa. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seară, în paralel cu summitul Consiliului European, în efortul de a ajunge la o poziţie de compromis pentru a se depăşi opoziţia regiunii belgiene Valonia faţă de Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA). Însă Guvernul din Wallonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce împiedică Guvernul federal belgian să semneze Acordul CETA.

După reuniunea ambasadorilor UE, încheiată fără rezultat în cursul nopţii, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declara că negocierile vor continua vineri. „Încă sper că vom putea ajunge la un rezultat bun în cursul nopţii şi vineri dimineaţă. Dacă nu vom putea semna acest acord comercial cu Canada, nu văd cum am putea avea tratate similare cu alte părţi ale lumii”, a atras atenţia Juncker.

Regiunea Valonia ar vrea un document interpretativ al Acordului CETA care să includă garanţii speciale privind protecţia datelor private, amendamente la drepturile pe piaţa muncii, la serviciile generale, la licitaţiile publice, în domeniul asigurărilor sociale şi generale. Premierul regiunii Valonia, Paul Magnette, a declarat că schimbările propuse joi seară au fost insuficiente, precizând că va discuta direct cu Guvernul de la Ottawa. Guvernul federal al Belgiei are nevoie de aprobarea tuturor entităţilor regionale belgiene pentru a putea semna acordul CETA.