Protest al angajaților Radio România împotriva proiectului de eliminare a taxei radio

Peste 100 de angajați ai Radio România au ieșit luni dimineață în fața sediului instituției într-o manifestare spontană de protest împotriva proiectului de lege privind eliminarea taxei radio.

„Suntem aici (…) să arătăm PSD-ului și celor care se raliază cu această inițiativă de a trece instituțiile publice de radio și televiziune la Guvern că este o inițiativă profund antidemocratică, care alienează spiritul jurnalismului liber. (…) Niciodată Radio România nu a fost altceva decât în legătură directă cu ascultătorii, prin taxă, abonament. Nici comuniștii n-au îndrăznit să desființeze abonamentul. (…) Este un pericol la siguranța națională pentru că posturile publice de radio și televiziune sunt cele care sunt îndrituite să anunțe marile calamități, Doamne ferește, un război (…) iar jurnalismul liber la Radio România nu a fost îngrădit nici măcar în timpul comuniștilor”, a declarat jurnalista Ruxandra Săraru, membru în Consiliul de Administrație al SRR.

Ea a criticat faptul că nu au existat consultări pe această temă. „Eu sunt și membru în Consiliul de Administrație — nu numai jurnalist — din partea PSD-ului și mi se pare aberant că nu am fost consultați în această inițiativă, că această taxă tot de cetățean va fi plătită până la urmă dacă radioul public și televiziunea publică vor fi plătite de la buget. (…) Noi cei din CA am făcut o scrisoare către toate autoritățile românești și internaționale la care s-au raliat mari personalități ale vieții publice din România, dar și principalele organizații internaționale de media și toate organizațiile importante de jurnaliști din lume. Deci, n-am dori să refacem în România modelul unguresc”, a afirmat ea.

Ruxandra Săraru a adăugat că în România taxele radio și tv sunt cele mai mici din Europa în condițiile în care Radio România este „lider de audiență de necontestat”.

Potrivit liderului Sindicatului Liber din Societatea Română de Radiodifuziune, Nicoleta Balaci, eliminarea taxei radio reprezintă o inițiativă „periculoasă” pentru autonomia radioului public și pentru libertatea editorială.

„Suntem presă, suntem jurnaliști, nu ne-a luat nimeni de undeva să ne aducă în fața radioului, am ieșit la cafea și discutăm despre autonomia și independența Radio România și libertatea de exprimare. Suntem jurnaliști, meseria noastră asta este — de a analiza, de a da știrile cât mai corect. (…) Forurile internaționale, atât din zona media, cât și din zona sindicală, și-au exprimat un punct de vedere critic acestui proiect de lege”, a spus Nicoleta Balaci, care este și membru în Consiliul de Administrație al SRR din partea salariaților.