Iohannis: Oamenii de afaceri au devenit sceptici în legătură cu politicienii; avem datoria să reclădim această legătură
Președintele Klaus Iohannis afirmă că oamenii de afaceri au devenit sceptici în legătură cu politicienii, motiv pentru care această legătură trebuie reclădită pe încredere, transparență și onestitate.
„În prezent, ne aflăm într-o situație oarecum paradoxală. Oamenii de afaceri au devenit sceptici în legătură cu politicienii și aș spune că pe bună dreptate. Pe de altă parte, performanța economică necesită încredere în politicile economice. Avem cu toții datoria de a reclădi această legătură bazată pe încredere, transparență și onestitate, între politică și afaceri, între stat și economie. Trebuie să ieșim din logica lui ‘care pe care’, când statul și mediul de afaceri se interpun reciproc. Trebuie să mizăm pe dezvoltarea capitalului românesc — căci peste 53% din IMM-uri au capital autohton privat. În același timp, trebuie să atragem cât mai multe investiții străine directe. Firmele românești și cele străine își vor consolida împreună competitivitatea și vor genera creștere economică într-un cadru propice afacerilor”, susține șeful statului în mesajul transmis la cea de-a XXIV-a ediție a Topului Național al Firmelor Private din România și care a fost prezentat de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.
El subliniază că România trebuie să iasă din „capcana cercului vicios” al lipsei de transparență și predictibilitate și al reglementărilor complexe și dificil de urmat în antreprenoriat pentru a conta în ecuația competitivității.
„În prezent, competitivitatea firmelor este dependentă, în principal, de capacitatea adaptării rapide și eficiente la exigențele pieței. Lipsa de transparență și predictibilitate, reglementările complexe și dificil de urmat, induc rigidități și atrofiază inițiativa antreprenorială. Tocmai de aceea, pentru a conta în ecuația actuală a competitivității, România trebuie să iasă din capcana acestui cerc vicios. Trebuie să consolidăm regulile ce încurajează antreprenoriatul productiv și să eliminăm practicile bazate pe oportunism, clientelism și corupție”, spune Iohannis.
El își exprimă convingerea că, prin evoluțiile pozitive recente, România face progrese vizibile privind nivelul calității mediului de afaceri, în special în relația cu statul. În context, șeful statului salută faptul că Guvernul a făcut o prioritate din simplificarea procedurilor administrative, creșterea transparenței și debirocratizare în privința deschiderii unei afaceri.
Președintele Iohannis subliniază că potențialul IMM-urilor este unul imens, arătând că acestea pot fi coloana vertebrală a economiei și pot consolida clasa de mijloc.
„Este mare nevoie de alternative viabile de finanțare pentru sectorul IMM-urilor, de o mai bună intermediere pe piețele financiare, care să asigure un transfer eficient al capitalului în cadrul economiei”, adaugă șeful statului.
El indică, totodată, că încă nu se reușește atragerea mai multor tineri spre antreprenoriat.
„Carențele sistemului educațional, povara birocrației și migrația tinerilor sunt motive ce amplifică și aceste neajunsuri ale mediului antreprenorial. De aceea, consider că tinerii trebuie încurajați, sprijiniți și îndrumați pe calea inițiativei antreprenoriale autentice, căci tinerii sunt, astăzi, cea mai valoroasă resursă de inovare și progres”, evidențiază șeful statului.
Iohannis susține inițiativele Guvernului și ale mediului universitar privind dezvoltarea de comunități antreprenoriale, incubatoare de afaceri, granturi și finanțare pentru start-up-uri.
În context, el menționează că prin proiectul unei scheme de ajutor de stat dedicate IMM-urilor capitalul autohton va primi „o gură de oxigen”.
Șeful statului subliniază faptul că este importantă îmbunătățirea calității mediului de afaceri ca întreg.