James Clapper: Un grup ”nestatal” se află în spatele uriașului atac cibernetic de vineri

Coordonatorul agențiilor americane de informații, James Clapper, a estimat marți că uriașul atac cibernetic ce a paralizat vinerea trecută numeroase site-uri în Statele Unite ale Americii (SUA) nu a fost comis în mod clar de o țară străină, ci de un grup ”nestatal”, relatează AFP.

‘Ancheta este în continuare în curs de desfășurare. Trebuie strânse o mulțime de date. Dar se pare că acesta este cazul”, a răspuns Clapper unei întrebări adresate de prezentatorul de televiziune Charlie Rose care anima la New York o conferință a centrului de cercetări Council on Foreign Relations (CFR).

După ce Rose l-a întrebat, de două ori, dacă atacul de vineri asupra internetului este fapta unui ”actor nestatal”, Clapper a răspuns: ”Da, n-aș vrea să închei într-o manieră definitivă despre aceasta. Este o primă apreciere”.

”Există o disparitate între capacitățile cyberactorilor cei mai sofisticați, ale cyberactorilor state-națiune care sunt în mod clar Rusia și China, dar care au probabil intenții mai benigne”, a explicat Clapper, adăugând că există și ”alte țări care au intenții mai nefaste și actori nestatali cu obiective și mai distructive”.

Un atac cibernetic întreprins în mai multe valuri a perturbat serios funcționarea internetului vineri în Statele Unite, privând milioane de persoane de acces îndeosebi la Twitter, Spotify, Amazon sau eBay și provocând îngrijorare autorităților.

Lista victimelor a inclus, de asemenea, Reddit, Airbnb, Netflix și site-urile mai multor media (CNN, New York Times, Boston Globe, Financial Times, The Guardian…), dezorientându-i pe numeroși internauți.