Ministrul de interne german propune extinderea la frontiere a procedurii de examinare a solicitărilor de azil

Ministrul de interne german Thomas de Maiziere a propus miercuri extinderea la frontierele terestre ale Germaniei a unei proceduri de examinare accelerată a solicitărilor de azil, deja activă pe aeroporturi, pentru a face față mai bine unui fluxul continuu de migranți, relatează AFP. ‘Avem deja aceste proceduri pe aeroporturi. Putem deja să oprim o persoană pe un aeroport, să stabilim dacă solicitarea sa de azil este nefondată și să o trimitem înapoi’, a explicat Thomas de Maiziere pentru postul de radio RBB-Inforadio.
Ministerul de Interne german pregătește o lege pentru extinderea acestui mecanism, a adăugat el, înainte de a preciza în fața parlamentului miercuri după-amiază că guvernul nu a luat încă o hotărâre în acest sens.
Această procedură accelerată a fost introdusă în 1993 pe aeroporturi, în timpul precedentului val de refugiați care au sosit în Germania pentru a scăpa de războiul din fosta Iugoslavie. Astfel, pe aeroporturile germane, migranții veniți dintr-o țară considerată sigură sau care nu au acte în regulă pot fi reținuți în timpul examinării dosarului lor și în vederea unei eventuale expulzări.
Extinderea acestei proceduri la frontierele terestre are drept scop să limiteze numărul de solicitanți de azil care așteaptă un răspuns pe teritoriul Germaniei, însă implică crearea de infrastructură, în special la granița cu Austria, unde controalele au fost reintroduse la jumătatea lunii septembrie pentru a face față fluxului de zeci de mii de persoane.