Voiculescu: Situația infecțiilor nosocomiale era extrem de cunoscută în sistem; măsurile luate se datorează și momentului Colectiv

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat joi că personalul medical din România cunoștea situația infecțiilor nosocomiale din spitale și că măsurile luate în acest sens cu privire la investiții, reguli pe care trebuie să le respecte pacienții și mecanisme de control ale autorităților se datorează într-o bună măsură a ceea ce s-a întâmplat la Colectiv.

„Cred că era o problemă pe care cu siguranță personalul medical o cunoștea. În sistem era extrem de cunoscută. La nivelul pacientului, la nivelul societății, în ansamblu ei, nu era neapărat o problemă de care să ne lovim fiecare dintre noi. Cred că termenul de infecție nosocomială înseamnă ceva pentru fiecare. Infecțiile nosocomiale sunt unul dintre principalele pericole, dacă nu cumva principalul pericol care afectează siguranța pacientului atunci când este în spital. Fie că ne gândim la investițiile în infrastructură, pe care acum înțelegem mai bine că trebuie să le facem, fie că ne gândim la regulile pe care și pacienții trebuie să le respecte mai bine, fie că ne gândim la mecanismele de control pe care autoritățile statului au datoria să le pună în aplicare — toate acestea vor aduce îmbunătățiri semnificative și toate acestea se datorează într-o bună măsură a ceea ce s-a întâmplat la Colectiv”, a declarat Vlad Voiculescu la o dezbatere pe teme de sănătate.

Ministrul a reiterat faptul că principala piedică în raportarea reală a infecțiilor nosocomiale o reprezintă faptul că în contractul managerilor de spitale sunt prevăzute măsuri punitive dacă infecțiile depășesc un anumit nivel.

„Respectivul manager poate fi dat afară dacă depășește un anumit nivel al infecțiilor nosocomiale. Așa încât nimeni nu avea interesul să se raporteze nivelul real al infecțiilor nosocomiale. Când un spital raportează aceste infecții nosocomiale, ar trebui ajutat să îmbunătățească condițiile și să îmbunătățească siguranța pacientului în acel spital”, a explicat Vlad Voiculescu.

Ministrul a anunțat că în noul contract de management pentru șefii de spitale vor fi noi prevederi, printre care obligativitatea raportării reale a infecțiilor nosocomiale și faptul că siguranța pacientului va avea un loc de frunte, dar a adăugat că vor trebui ‘întărite’ și mecanismele de control ale statului, întrucât nimănui nu îi mai este ‘frică’ de Sanepid.

„Raportările vor trebui să fie cele reale. Vor exista o serie de măsuri. Nu vorbim numai de sancționarea managerului. (…) Vorbim despre mecanisme de control ale autorităților statului. În anii ’90, atunci când venea Sanepidul la un butic sau spital, era un eveniment important. Toată lumea se pregătea pentru asta și tuturor le era frică. Nu mai sunt multe spitale cărora să le fie frică de Sanepid, nu mai sunt nici multe chioșchiuri cărora să le fie frică de Sanepid. Asta ne arată că mecanismele de control ale statului au slăbit și ele trebuie întărite din nou”, a mai afirmat Voiculescu.