Un colaborator apropiat al premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat la sfârșitul săptămânii trecute că a pus sub supraveghere paginile de Facebook ale jurnaliștilor pe care puterea îi acuză că sunt de stânga și că au infiltrat un nou organism de control al presei publice, transmite AFP.
Un sindicat al jurnaliștilor, precum și membri ai opoziției au denunțat aceste practici ce aduc aminte de Stasi, fosta poliție politică secretă est-germană, de KGB și maccarthism.
„Nu sunt dispus ca indivizi de stânga să își impună planul lor în serviciile publice, așa cum susțin ei” în paginile lor de Facebook, a afirmat deputatul David Bitan, liderul coaliției parlamentare și membru al Likud, partidul de dreapta condus de Benjamin Netanyahu. „Am supravegheat mesajele acestor jurnaliști pe Facebook”, a adăugat el.
Asaltat de întrebări, el a refuzat să divulge această listă a jurnaliștilor incriminați angajați de Public Broadcasting Corporation, un organism care urmează să înlocuiască de la 1 ianuarie Autoritatea de Radio-Difuziune (IBA) ce supraveghează radioul și televiziunea publică.
După ce în 2014 a dat undă verde înființării noului organism, Benjamin Netanyahu a făcut pași înapoi și luptă în prezent pentru desființarea acestuia chiar înainte de a începe să funcționeze. Colaboratorii săi sunt de părere că a fost infiltrat de jurnaliști de stânga, motiv pentru care prim-ministrul se pronunță pentru menținerea IBA.
Schimbarea de atitudine a premierului a dus la o confruntare cu ministrul centrist de finanțe, Moshe Kahlon, adversar al desființării noului organism care are 400 de angajați, din motive financiare și politice.
Pentru a obține satisfacție, Benjamin Netanyahu ar fi agitat, potrivit mai multor media, spectrul alegerilor anticipate.
Uniunea Ziariștilor din Israel a lansat un apel procurorului general să deschidă o anchetă pentru a stabili dacă David Bitan a încălcat legea care apără viața privată a jurnaliștilor, denunțând în același timp „amenințări demne de perioada maccarthismului”.
La rândul său, deputatul opoziției de stânga Meretz, Ilan Gilon, a criticat aceste „metode condamnabile demne de Stasi”, în timp ce deputatul Uniunii Sioniste (opoziția) Hilik Bar a amintit despre spectrul KGB.
Secretarul general al puternicului sindicat Histadrut, Avi Nissenkorn, a amenințat cu declanșarea unei „greve generale” în cazul dezmembrării radioului și televiziunii naționale.