APP a anunțat o nouă rundă de privatizare a proprietății publice în valoare de peste 1,4 miliarde de lei

Agenţia Proprietăţii Publice (APP) a anunţat o nouă rundă de privatizare a proprietăţii publice de stat, a treia în acest an, în cadrul căreia vor fi expuse obiective la un preț inițial de peste 1,41 miliarde de lei. La licitații, concursuri comerciale sau investiționale au fost scoase 54 de obiective proprietate publică, informează MOLDPRES.

La licitaţiile „cu strigare”, desfășurate la Bursa de Valori a Moldovei, vor fi puse în vînzare 23 pachete de acţiuni proprietate publică de stat, prețul inițial al cărora este estimat la 773,9 milioane de lei. Pachetele de acţiuni deţinute de stat în 13 întreprinderi de stat, complexe patrimoniale unice, din diferite domenii ale economiei naţionale, şi un bun imobil vor fi scoase la un concurs comercial la preţul de pornire de 586 milioane de lei. Termenul limită de depunere a ofertelor este 16 decembrie, se precizează într-un comunicat al APP.

APP mai anunță că la 15 decembrie va avea loc o licitaţie „cu strigare” pentru privatizarea a 15 bunuri, inclusiv patru întreprinderi de stat, șase complexe de bunuri imobile și cinci obiective nefinalizate. Totodată, va fi organizat un concurs investiţional pentru privatizarea a două bunuri imobile (cinematografele din or. Fălești și Leova).

În prima jumătate a anului 2016 au fost privatizate bunuri proprietate publică la un preț total de peste 270 milioane de lei, inclusiv societatea pe acțiuni Aeroport Catering, cît și pachetele de acțiuni deținute de stat în societățile Amelioratorul și ”Magazinul Universal Central “UNIC”. Valoarea de bilanţ a patrimoniului public al Republicii Moldova depășește 88 miliarde de lei, inclusiv valoarea patrimoniului public gestionat de autorităţile publice centrale – 45 miliarde de lei.

Legea bugetului de stat pe anul 2016 prevede obţinerea din vînzarea şi privatizarea obiectivelor proprietate publică şi a pachetelor de acţiuni deţinute de stat a unor venituri în sumă de 320 milioane de lei. Mijloacele obținute din privatizare sînt utilizate pentru acoperirea deficitului bugetar.