Racim in momentul in care in organism patrunde un virus, in urma caruia apar simptomele neplacute. Exista in jur de 200 de astfel de „creaturi” care pot provoca o raceala, dar cel mai frecvent este rinovirusul, raspunzator de aproximativ 10-40% dintre raceli. Victime mai fac si coronavirusul (20%) si virusul sincitial, in 10% dintre cazuri. Iata cateva sfaturi simple care va vor ajuta sa tineti raceala la distanta.
1. Spalati-va mai des pe maini
Pentru a tine la distanta raceala, spalati-va pe maini cu apa si sapun de mai multe ori pe zi. Persoanele bolnave pot transmite microbii prin atingerea obiectelor comune – birou, telefon, jucarii, dozator, robinet, manerul usii etc. Daca nu aveti posibilitatea sa va spalati pe maini, specialistii recomanda si folosirea unui gel dezinfectant, de fiecare data inainte de a manca, dupa ce ati intrat in contact cu o persoana racita sau ati fost in spatii publice. In cazul in care sunteti racit, cand tusiti sau stranutati, acoperiti gura si nasul cu un servetel, apoi spalati-va pe maini. In acest mod, evitati raspandirea microbilor.
2. Consumati alimente bogate in vitamine
Principalele surse bogate in vitamine sunt fructele si legumele. Chiar daca in perioada rece nu exista o diversitate prea mare, trebuie sa includeti in dieta zilnica fructe bogate in vitamina C, cum ar fi lamaia, portocala si kiwi. De asemenea , in aceasta perioada mai puteti consuma varza murata, o excelenta sursa de microelemente, saruri minerale si vitamine, in special vitamina C. Alte vitamine utile in lupta contra racelilor sunt vitaminele A si E. O sursa importanta de vitamina A sunt morcovii. Vitamina E poate fi gasita in galbenus, nuci, uleiuri vegetale. Foarte utile in sezonul rece sunt si suplimentele alimentare.
3. Aerisiti periodic si reglati umiditatea in camera
Aerul uscat afecteaza in mod negativ mucoasa aparatului respirator si poate provoca durere in gat si congestie nazala. Totodata, aerisirea periodica a camerei in care locuiti duce la improspatarea aerului si la distrugerea microbilor. Cu ajutorul unui umidificator de camera, puteti mentine nivelul necesar de umiditate in casa. Cea din camera trebuie mentinuta intre 45 si 65%. In lipsa acestui dispozitiv, puteti utiliza o alta metoda, cum ar fi asezarea unui vas cu apa pe calorifer.
4. Odihniti-va suficient
Atunci cand nu dormiti suficient, imunitatea scade si organismul nu mai poate lupta impotriva infectiilor. Este dovedit ca persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte au un risc crescut de aparitie a infectiilor respiratorii acute. Daca s-au instalat primele semne de raceala, este foarte important sa va odihniti cat mai mult.
5. Incepeti tratamentul de la primele semne
Cu un tratament corespunzator puteti evita aparitia complicatiilor. In cazul in care va jeneaza gatul si aveti dificultati la inghitire, este bine sa consumati ceai de musetel, galbenele sau salvie. In cazul congestiei nazale, faceti bai calde cu aburi. In cazul in care simptomele nu dispar, trebuie sa consultati medicul.
6. Beti mai multa apa
Apa este o sursa de energie necesara pentru a mentine sanatatea si vitalitatea intregului organism. Consumand o cantitate suficienta de apa, puteti preveni virozele de sezon. In perioada rece, va recomandam sa adaugati in recipientul cu apa si o felie de lamaie. Datorita continutului mare de vitamina C, contribuie la protejarea sistemului imunitar.
Dr. Oana M. Stanciu
Medic rezident geriatrie si gerontologie