Suma limită, pentru care depunerea declarației valorii în Vamă nu este obligatorie, este de 5000 de euro, comparativ cu suma anterioară de 300 de euro, potrivit Regulamentului privind modul de declarare a valorii în vamă a mărfurilor, intrat în vigoare la 19 noiembrie, informează MOLDPRES.
Serviciul Vamal precizează că va implementa, cu începere de astăzi, normele comunitare de declarare şi control a valorii în vamă a mărfurilor. Documentul defineşte acţiunile care trebuie să fie întreprinse atît de organul vamal, cît şi de agentul economic la declararea şi confirmarea valorii în vamă a mărfurilor importate.
Regulamentul prevede că agenții economici pot dispune de mărfurile respective cu condiția de a prezenta ulterior documentele concludente pentru confirmarea valorii în vamă a mărfurilor importate și depunerii unei garanții ce ar acoperi diferența la plata drepturilor de import aferente valorii în vamă declarate și celei stabilite provizoriu de organele vamale. Pînă în prezent, mărfurile puteau fi introduse în țară doar după achitarea taxelor.
O altă simplificare prevăzută de noul Regulament se referă la exonerarea importatorilor care dețin certificatul operator economic autorizat de obligativitatea întocmirii și prezentării respectivei declarații în procesul vămuirii mărfurilor la import.
Implementarea procedurii vizate va aduce beneficii importatorilor prin economisirea resurselor, timpului și mijloacelor financiare legate de perfectarea vamală a mărfurilor. De asemenea, impactul benefic va fi caracterizat prin asigurarea aplicării unui proces transparent, uniform și obiectiv de evaluare vamală a mărfurilor importate, iar în consecință, perceperea corectă și integrală a drepturilor de import la buget, mai menționează Serviciul Vamal.
Regulamentul a fost elaborat cu suportul Programului USAID BRITE, fiind consultat cu reprezentanți ai AmCham și Misiunii EUBAM.