Directorul artistic al Filarmonicii „Enescu”, Nicolae Licareț, a murit

 

Nicolae Licareț, directorul artistic al Filarmonicii „George Enescu”, a murit luni, în jurul orei 14,30, la Spitalul Floreasca din Capitală, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Bogdan Oprița.

Nicolae Licareț, pianist, organist și clavecinist, s-a născut la 24 septembrie 1943 în București și a început studiul pianului la vârsta de 5 ani cu Natalia Iacobescu.

A beneficiat de îndrumări ale unor profesoare celebre precum Muza Ciomac, Cella Delavrancea și, mai apoi, la Conservator, Florica Musicescu. După absolvirea Conservatorului din București a participat la numeroase cursuri de perfecționare la Weimar, cu Hans Pischner — clavecin, Guido Agosti — pian, și la Brugge, cu Isolde Ahlgrimm. S-a dedicat, în paralel, studiului orgii sub îndrumarea lui Iosif Gerstenengst, fiind apoi apreciat cu ocazia numeroaselor turnee efectuate în renumite centre ale muzicii de orga din Europa (München, Madrid, Burgos, Barcelona, Perugia, Leipzig, Santiago de Compostela, Viena, Halle, Paris).

În 1968 a devenit membru al Filarmonicii din București, al cărei director artistic a fost de la 1 ianuarie 1991.

Nicolae Licareț este unul dintre puținii interpreți cu activitate solistică concertistică la trei instrumente cu claviatură. A concertat în cele mai importante săli din Europa, America și Australia.

Pentru merite deosebite a fost decorat cu ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, cu ordinul Steaua Solidarității Italiene în grad de Cavaler și cu ordinul Cavaler al Artelor și Literelor acordat de Statul Francez. A fost vicepreședinte al Fundației „Solidaritatea Culturală Română ARS XXI”.