După victoria lui Dodon, proeuropenii din Republica Moldova se tem pentru viitorul Acordului de asociere la UE

După victoria liderului prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, în recentele alegeri prezidențiale, proeuropenii de la Chișinău se tem pentru viitorul Acordului de asociere la UE, întrucât declarațiile făcute de președintele ales în ultimul timp sunt destul de ambigue, potrivit portalului IPN.md.

De la o atitudine ostilă acum doi ani, Dodon a revenit la sentimente mai bune în timpul campaniei electorale pentru a nu-și îndepărta unii dintre posibilii alegători, ca după alegeri să reia tonul agresiv de la început, scriu jurnaliștii de la portalul menționat, care fac o radiografie a evoluției poziției acestuia față de respectivul acord.

Din 2014 și până în vara acestui an, Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon a organizat mai multe acțiuni, inclusiv de protest, precum și conferințe și mese rotunde în care s-a pronunțat deschis pentru anularea Acordului de asociere și a încercat să scoată în evidență deficiențele implementării documentului.

În campania pentru alegerile prezidențiale, Igor Dodon a revenit la „sentimente mai bune” în ceea ce privește Acordul de asociere la blocul comunitar. În cadrul unei dezbateri la postul public de televiziune, înaintea turului doi de scrutin, candidatul socialist a declarat că pledează pentru relații bune cu UE și a infirmat faptul că ar dori să anuleze acordul. Igor Dodon a mai spus că „în relațiile cu UE, regimul liberalizat de vize rămâne intact”. „Rămân relații bune, de parteneriat, dar trebuie să rezolvăm problema cu comerțul, în urma unor negocieri’, a explicat el.

Tot în timpul campaniei, Dodon a fost mai temperat și în ceea ce privește aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică, teză pe care a promovat-o insistent în mai toate declarațiile sale publice. Mai mult, în cadrul unei dezbateri electorale, liderul socialiștilor a dat de înțeles că după alegerea sa în funcția de președinte va lăsa acest deziderat în grija partidului său.

Cu toate acestea, președintele ales s-a răzgândit din nou și, într-un interviu apărut la 14 noiembrie în semioficiosul rus Izvestia, a afirmat că Acordul de asociere cu Uniunea Europeană este „o mare greșeală’ și că își propune abolirea documentului”.

În același interviu, Dodon s-a declarat un susținător al ideii de aderare la Uniunea Eurasiatică. El a mai menționat că prerogativele de care dispune președintele Republicii Moldova îi permit să semneze pentru început un memorandum pe această temă și a anunțat că ar putea veni cu o astfel de inițiativă. Toate aceste afirmații vin oarecum în contradicție cu ideile exprimate de Igor Dodon în cadrul dezbaterilor televizate că, dacă va fi ales, va fi un președinte al tuturor și că de integrarea eurasiatică se va ocupa mai departe Partidul Socialiștilor.

În concluzie, jurnaliștii moldoveni apreciază că acesta este un exemplu de discurs politic oportunist, folosit cu pricepere de un politician cu experiență, așa cum este Igor Dodon, și că rămâne de urmărit în continuare în ce direcție va evolua liderul socialist în noua sa calitate de șef al statului.