Din 15 iunie, vor fi reluate cursele aeriene regulate de pasageri

 Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis astăzi reluarea, începând din 15 iunie, a curselor aeriene regulate de pasageri și a charterelor regulate de pasageri, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire a răspândirii infecției COVID-19, transmite MOLDPRES.

Potrivit Hotărârii nr. 14 a CNESP,  Aeroportul Internațional Chișinău va asigura organizarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 pentru pasageri și angajați, în sălile de sosire și plecare, precum şi verificarea temperaturii, ecrane de protecție, echipament de protecție personală, soluții de dezinfecție, distanța socială; dezinfectarea încăperilor și instalațiilor în terminal, în conformitate cu recomandările Agenției Naționale de Sănătate Publică.

De asemenea, operatorii aerieni naționali și străini vor asigura: respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 de către personalul navigant și pasageri; informarea pasagerilor privind respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 înainte de zbor, în timpul zborului și după aterizare; imprimarea și distribuirea la bordul aeronavei a formularelor necesare a fi completate de către pasageri în timpul zborului.

La rândul lor, operatorii de deservire la sol (handling) vor asigura: transportarea pasagerilor din terminal, spre aeronavă și vice-versa, fără rețineri nejustificate și cu asigurarea normelor sanitare; dezinfectarea încăperilor și suprafețelor de contact, în conformitate cu recomandările Agenției Naționale de Sănătate Publică.

„Autoritatea Aeronautică Civilă va pune la dispoziția agenților aeronautici și a autorităților publice, care activează pe aeroporturile internaționale din Republica Moldova, materiale informative privind  măsurile de prevenire a infecției COVID-19 pentru pasageri și angajați, elaborate de autoritățile naționale și internaționale”, indică hotărârea din 3 iunie a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică.

Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în hotărârea CNESP constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.