Bogdan Burileanu: În literatura actuală nu se pune accentul pe epic, în film e greu să lucrezi cu ceea ce oferă piața

 

Producătorul și criticul de film Bogdan Burileanu a declarat joi, în deschiderea primei ediții a Festivalului Zilele Filmului Românesc de la Târgu Mureș, că literatura actuală este extrem de diversificată și nu pune accentul pe epic, iar din acest motiv este destul de greu să se facă ecranizări ‘cu ceea ce oferă piața’ în acest moment.

‘E un val de postmodernism acum în literatură, să ia Cărtărescu un Premiu Nobel și probabil cu o banderolă de Premiu Nobel se va face o ecranizare corespunzătoare. E o literatură care e greu să fie asumată cinematografic — cinematograful cerând și rentabilitate — să scoți bani. Aici e problema. Pentru că în comisiile care validează se rețin niște scenarii pentru finanțare, după care regizorul și producătorul caută sponsori. În momentul în care sponsorul ar fi dispus să dea bani, acesta întreabă despre potențialul filmului pentru reclamă sau recuperarea investiției. Și atunci este o realitate dificilă, ca să nu spun adesea oximoronică, adică se bate cap în cap, și cu o doză de relativitate, uneori de șansă, apar filme după proze deja consacrate. Numai că literatura actuală este foarte diversă și nu se pune accentul pe epic. Aici e problema pentru cinematografie. Teatrul înghite mai ușor, face niște tablouri, e altceva, dar în film e greu să lucrezi cu ceea ce oferă piața. Să sperăm că sunt și proze scurte, realiste, care ar putea fi adaptate’, a declarat Bogdan Burileanu, într-o conferință de presă.Bogdan Burileanu participă în calitate de invitat special la Târgu Mureș la prima ediție a Festivalului ‘ Zilele Filmului Românesc’, organizat de Consiliul Județean Mureș și Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România (U.A.R.F.), de joi până sâmbătă, în cadrul căruia vor fi vizionate șase ecranizări din literatură.

Astfel, pe parcursul a trei zile, la Sala de Spectacole a Ansamblului Artistic ‘Mureșul’ vor fi proiectate filme de referință inspirate din literatura română, precum ‘Ciuleandra’, ‘Moromeții’, ‘Casa din Vis’, ‘Osânda’, ‘Tănase Scatiu’, ‘Kira Kiralina’.

Vicepreședintele CJ Mureș, Alexandru Cîmpeanu, a arătat joi că ediția din acest an a festivalului își propune promovarea operelor cinematografice inspirate din literatura română, prezentate sub titlul ‘Ecranizări din literatură’, toate proiecțiile fiind gratuite.

Cîmpeanu a spus că la festival au fost invitați numeroși elevi și că în acest fel cei din clasele terminale vor putea intra în contact cu ecranizarea unor romane cu care se vor întâlni cu siguranță în bibliografia pentru examenul de Bacalaureat.

Filmele vor rula în prezența unor personalități din lumea cultural-artistică (regizori, actori, critici de film), iar la sfârșitul fiecărei proiecții se va stabili un dialog cu publicul din sală pe tema filmului vizionat.

Deian Cărmăzan, director în cadrul Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (U.A.R.F.), spus că, deși bugetele alocate sunt destul de mici, în România se fac și acum filme bune, care obțin premii internaționale.