Lansarea volumului „Rumania en la Guerra de Unidad Nacional 1916-1919” a reunit personalități din domeniul științific și diplomației

Personalități diplomatice și științifice, alături de reprezentanți ai corpului diplomatic latino-american la București, precum și specialiști în domeniul relațiilor internaționale au participat, joi, la Casa Titulescu, la lansarea volumului „Rumania en la Guerra de Unidad Nacional 1916-1919”, semnat de prof.univ. dr Dumitru Preda și colonel (r) dr Costică Prodan.

Lucrarea reprezintă prima sinteză în limba spaniolă privind Războiul de Întregire Națională și este apărută la Editura de Științe Sociale din Havana, în colaborare cu Editura Militară din București.

Evenimentul a fost moderat de fostul premier Adrian Năstase, președintele Fundației Europene Titulescu, care a evidențiat necesitatea unui program național de marcare a Centenarului participării României la Marele Război și a Marii Uniri, prin lucrări de înaltă valoare științifică și publicate în limbi de circulație internațională.

Ambasadoarea Iliana Nieves Hernandez a precizat că volumul este o convingătoare aplicare în practică a prevederilor recentului Acord de cooperare culturală între cele două țări, Cuba și România, anunțând, totodată, că volumul va fi lansat și în cadrul Târgului Internațional al Cărții de la Havana, în februarie 2017.

Participanții la eveniment au subliniat necesitatea difuzării cărții la marile biblioteci din străinătate. Dumitru Preda a informat că a oferit câte trei exemplare fiecărei misiuni latino-americane, precum și ambasadelor Spaniei și Portugaliei, Institutului Cervantes din București, tocmai în acest scop.

De asemenea, diplomatul Nicolae Ecobescu a lansat propunerea de a se constitui un program de cercetare a relațiilor diplomatice între România și statele Americii Latine, care să servească procesului unei mai bune și corecte cunoașteri reciproce.