Un sondaj otrăvitor încearcă să se strecoare, cu mișcări de felină, printre picioarele alegătorilor, gudurându-se cu acel sentiment de mulțumire parșivă, născătoare a liniștei de dinaintea furtunii.
Aparența este îndestulătoare și letargică. Ideea sondajului a fost din start premeditată, în a mângâia ursul sub bărbie, adormindu-l cu un 40% voturi, ce vor fi câștigate de PSD, sub formă de virtual campion de iarnă. Adormirea simțurilor este necesară pentru a lenevi electoratul, pentru a-l lăsa în duminica de 11 decembrie să alerge porcul pentru Ignat și să se încreadă în gestul vecinului de a vota și pentru el, care, l-a rândul lui, se va încrede în prezența la vot a celuilalt, atâta timp cât pericolul nu vine de niciunde, cu 40% victorie garantată. Mai mult, sondajul strecoară și câteva picături de stricnină pe limba liberalilor, atâta timp cât Nicușor Dan, liderul USR, se vede ajuns pe locul II, cu 19% din preferința electoratului, după PSD. Liberalii sunt ridiculizați de un 18%, catastrofic pentru intenția lor de a forma ”guvernul lui Iohannis”, simțindu-se răpuși pe la spate, tocmai de ”oamenii președintelui”. Ferește-mă doamne de prieteni că de dușmani mă feresc și singur – este formula pe care Alina Gorghiu a neglijat-o, este adevărat, fiind preocupată cu adunarea biscuiților de la copiii rămași singuri acasă. Într-o astfel de realitate paralelă și greu de identificat a fi reală, se auto-reanimează Vasile Blaga (suflându-și singur aer în plămâni), încercând să uite că și-a dat demisia din fruntea PNL, din motive de DNA, coborând milităria din pod sau urcând-o din beci. Marea degringoladă, care a cuprins acel PNL de sub fustele liderului unic, l-a făcut pe bătrânul strateg Vasile Blaga să reînvie, asemenea biblicului Lazăr, de data aceasta glasul lui Dumnezeu fiind înlocuit de chipul lui Dacian Cioloș, cocoțat pe toate afișele electorale ale PNL, ca o metaforă a Mântuitorului. Evident că, la nivelul de strigături populare, o astfel de poziție nu poate fi ignorată, dar la nivelul mesajului convingător ne aflăm în cea mai nimicitoare stare de eșec plenar. Dacian Cioloș este perceput de poporul român ca fiind tehnocratul care a aplicat politica testiculară: ”Se zbate, dar nu participă”. Ceea ce înseamnă că, între el și popor există doar o iluzie și nicidecum faptele concrete care să provoace bucurie și încredere, nu neapărat în inimile cetățenilor, cât mai ales în buzunarele acestora.
Klaus Iohannis crede că, și de această dată, votul va fi unul emoțional, ceea ce nu are cum să fie adevărat. De mult poporul român nu s-a mai emoționat într-atât încât să salveze niște năpăstuiți de DNA. Ultimii salvați de popor au fost Corneliu Vadim Tudor și Gigi Becali. Or, astăzi, pentru a miza pe așa ceva, ar trebui ca DNA să-l aresteze fie pe Dacian Cioloș, fie pe Klaus Iohannis, ceea ce nu are cum să se întâmple, chiar dacă, la un nivel mai mic, Traian Băsescu a fost obligat să constate că ”trei oameni de-ai mei au arestat alți trei oameni de-ai mei”.
Reîntorcându-ne la otrava folosită în plămădirea sondajului suntem asigurați că prezența la vot luată în calcul a fost de 55%.
Conform acestui studiu, în Parlament se vor mai califica: ALDE 7% și PMP 7%. Nu vor intra UDMR (3%) și nici PRU (3%).
Analiza sociologică a fost făcută între 11-21 noiembrie 2016. Interviurile au fost aplicate prin telefon (metodologie CATI – Computer Assisted Telephone Interviews). Prezentul studiu a fost realizat la comanda USR. Eşantionul studiului este de 1003 respondenţi. Studiul este reprezentativ pentru populaţia României cu drept de vot (peste 18 ani), stratificat pe cote de gen, vârstă, educaţie, regiune şi mărimea localităţii conform datelor din anexă (structura comparabilă cu datele INS). Datele au fost ponderate cu o eficienţă de ponderare de 98% (cea mai mică pondere este de 0.741, cea mai mare este de 1.790). Marja de eroare a studiului este de +/- 3.1% la un nivel de încredere de 95%. Sondajul a fost realizat de Kantar-TNS.
Dacă vom ține cont de cine este cel care a comandat sondajul și de marja de eroare am putea construi un model de răspuns, în conformitate cu nevoia beneficiarului de a profita cel puțin publicitar de banii dați. Astfel, jonglând cu valoarea marjei de eroare putem rescrie sondajul în niște termeni reali, cu PNL 21% și USR 16% (sic!) Dar și așa există întrebarea legitimă: De unde va aduna USR, la nivel de țară, 16%?
Ceea ce ar trebui să înțeleagă USR, prin urechile lui Nicușor și ale Clotildei, este faptul că România înseamnă nu numai orașele mari, ci mai ales înseamnă satul românesc acolo unde un anume Lucian Blaga, altul decât Vasile Blaga, ne-a spus că ”veșnicia s-a născut la sat”.
ADI CRISTI