Marți, 6 decembrie, ora 17:00, la Librăria Orest Tafrali (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, corp A, parter), vă invităm la lansarea volumului Un secol al memoriei. Literatură și conștiință comunitară în epoca romantică, de Doris Mironescu, recent apărut în colecția Biblioteca de Istorie Literară la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Invitați: Antonio Patraș, Bogdan Crețu, Andi Mihalache și Doris Mironescu.
Parteneri: Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Sedcom Libris Iași.
Volumul de lansat este dedicat literaturii române, de la clasici la contemporani, în conexiunea ei cu tema memoriei si identității, ce cuprinde studii consacrate pașoptiștilor, junimiștilor și urmașilor lor de până astăzi: literatura ruinei, de la Eminescu și până în postcomunism; convocarea unor comunități de lectura în jurul imaginarului băuturii; tensiunea între prezent și trecut în generația pașoptistă; ficțiunea istorică romantică și metaficțiunea istoriografică postmodernă; fenomenele de continuitate și ruptură față cu tradiția naționalistă a secolului al XIX-lea; supraviețuirea unora dintre temele identitare clasice în forme noi, astăzi; problema formării canonului, definirii clasicității într-o cultură și a postcanonicității.
Doris Mironescu (n. 1979, Roman) este lector universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și cercetător științific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române. Doctor în filologie din 2010. Critic literar, membru al Asociației de Literatură Generală și Comparată din România. A mai publicat Viața lui M. Blecher. Împotriva biografiei (Editura Timpul, Iași, 2011), lucrare pentru care a obținut Premiul „Titu Maiorescu” al Academiei Române. Realizator, în colaborare cu Samuel Tastet, al ediției M. Blecher, Oeuvres complètes I. Aventures dans l’irréalité immédiate (Éditions Maurice Nadeau, Paris, 2015).