Dragnea: Miliarde de lei rămân necheltuiți la guvernul tehnocrat

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni seara, că miliarde de lei rămân necheltuiți la actualul guvern tehnocrat, iar premierul Dacian Cioloș explică lipsa investițiilor prin faptul că face economii.

„În 2016 suntem în situația în care 19 miliarde de lei din 38 de miliarde, pe care îi are la dispoziție guvernul, nu se cheltuie pe investiții. Miliarde de lei rămân necheltuiți la guvern. Suntem la deficit bugetar 0,4%, până la 2,5% mai este suficient. (…) Poți să justifici în orice fel lipsa performanței, dar dacă stai cu sertarele pline de bani și spui că nu sunt bani… Sunt miliarde de lei care rămân necheltuiți”, a spus Dragnea, la postul de televiziune B1.

Potrivit acestuia, în orice altă țară un premier își dădea demisia dacă venea cu explicația că a fost econom pentru că nu a făcut investiții. De exemplu, premierul Cioloș putea să finalizeze autostrăzile, a adăugat liderul PSD.

Dragnea a opinat că există posibilitatea ca la un moment dat un procuror „să bată la ușă” și să întrebe de ce nu s-au cheltuit acești bani de către actualul guvern.

Liderul social-democraților a vorbit și despre implicarea unor instituții în campanie în sprijinul guvernului tehnocrat. „Am văzut o implicare a BEI în campania electorală, de partea guvernului, un reprezentant al BEI a semnat cu mare fast un contract la Ministerul Sănătății, nu am înțeles exact pentru ce. (…) Asta nu o să-i ajute, n-au fost în stare într-un an să facă strategia pe sănătate, care era primul document pe care îl aștepta Comisia Europeană”, a spus Dragnea.

Potrivit acestuia, „este foarte greu să crezi că românii vor avea încredere în tine când tu le propui salarii mici, pensii mici (…) în situația în care avem o oportunitate uriașă, să înceapă România să devină un hub nu numai energetic, ci și un hub economic în zonă. UE discută acum ca deficitele să fie folosite la maxim pentru dezvoltare”.

Liviu Dragnea a amintit că în 2016 nicio firmă românească nu a primit ajutor de la stat. „Ajutoarele de stat anul acesta au fost doar la firme străine. Eu nu am o problemă, nu am nimic împotriva multinaționalelor, e bine să vină cât mai multe, dar capitalul românesc nu trebuie să fie omorât (…) ca să rămânem o țară numai de consumatori”, a arătat președintele social-democraților.

PSD propune înființarea unui minister al companiilor și, de asemenea, va introduce la instituțiile de control noțiunea de prevenție înainte de aplicarea unor măsuri punitive firmelor. „România nu e o țară de hoți, de evazioniști, nu putem să vrem să avem o țară bogată și oricine are o firmă mică, sau mare și dacă intră pe ușă cineva de la o instituție de control să nu știe cum se finalizează acel control. (…) Sunt oameni de afaceri români care doresc să-și vândă afacerile de aici și să plece în străinătate”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a subliniat că principalul obiectiv al partidului este creșterea clasei de mijloc și aceasta se poate realiza prin creșterea numărului de români care depășesc un anumit nivel de salarizare. „Propunerea noastră este pentru salariu minim de 1.450 de lei anul viitor, cu precizarea că orice venit sub 2.000 de lei să aibă impozit pe venit zero”, a subliniat Liviu Dragnea, care a adăugat că o creștere a salariului minim va forța și creșterea salariilor clasei de mijloc.

El a amintit că principala cauză pentru care au plecat românii din țară o reprezintă nivelul de salarizare și a precizat că a fost o greșeală prezentarea României ca fiind o țară atractivă pentru investitori datorită salariilor mici. Potrivit lui Dragnea, pentru ca românii să se întoarcă acasă în primul rând trebuie mărite salariile, apoi trebuie ca România să aibă infrastructură la fel ca în alte țări, un sistem de educație bun, un sistem de sănătate în care oamenii să aibă garanția că sunt bine tratați, o birocrație redusă.