Consilierul prezidențial pentru afaceri europene, Leonard Orban, susține că Brexit reprezintă „o problemă serioasă” pentru Uniunea Europeană, deoarece „este pentru prima dată când UE nu crește din punctul de vedere al numărului de membri, ci scade”.
Leonard Orban consideră că Brexit a avut și un efect pozitiv asupra unora dintre statele membre, în sensul că dorința acestora de a rămâne în UE s-a consolidat.
„În momentul de față, nu (nu există riscul ca exemplul Marii Britanii să fie adoptat și de către alte state membre ale UE — n.r.). Interesant este faptul că în anumite state unde exista o opinie publică împărțită cu privire la beneficiile statutului de membru al UE, în momentul de față, există o clară majoritate pentru rămânere în UE. Deci Brexit, până la urmă, a adus și lucruri pozitive. În state gen Olanda sau alte câteva state nordice, dar nu numai, unde populația era destul de împărțită, în momentul de față este clar un sprijin masiv pentru rămânerea în UE. Ați văzut că inclusiv reprezentanți ai partidelor extremiste, eurofobe, vorbesc din ce în ce mai puțin de ieșirea din UE și găsesc fel de fel de chestiuni de genul ca anumite competențe care sunt în momentul de față la nivel european să fie transferate înapoi la nivel național. Toată lumea se uită și vede cât de dificil este să ieși din UE și ce consecințe există”, a subliniat consilierul prezidențial.
Totodată, acesta este de părere că problemele cu care se confruntă UE în prezent — criza migranților și relocarea refugiaților, concurența neloială și Brexit — pot afecta România dacă Uniunea nu va găsi soluții și nu va acționa unitar.
„Brexit, problema imigranților și, în special, dar e afectată dacă UE nu funcționează. De aceea, și ați văzut în toate intervențiile oficialilor români, noi spunem că ceea ce ne dorim este ca UE să se consolideze pentru că, până la urmă, este cea mai bună strategie, cea mai bună perspectivă de dezvoltare pentru România”, a explicat Orban.
, problema relocării refugiaților sunt unele dintre probleme, dar mai sunt și altele la care trebuie găsite soluții, (…) dumping social, așa-numita concurență neloială, așa cum afirmă cei din Vest, a lucrătorilor din estul Europei. (…) Atât timp cât Uniunea nu este capabilă să acționeze unit și să se găsească soluții de compromis la problemele cu care se confruntă, normal că și România este afectată. Nu e afectată înÎn ceea ce privește liberalizarea vizelor pentru Canada sau SUA, Leonard Orban precizează că autoritățile române au această prioritate, însă, pentru SUA, procesul ar putea fi de durată întrucât legislația americană este dificil de modificat.
„În legătură cu vizele pentru cetățenii români pentru Canada, există în Canada mai puțin o legislație, cât mai mult anumite interpretări juridice. A putut exista o decizie politică, legată și de adoptarea acordului comprehensiv economic și de comerț dintre UE și Canada, care să permită inclusiv liberalizarea sistemului de vize pentru cetățenii români și bulgari. În SUA, lucrurile sunt diferite. Există o anumită legislație. Nu e foarte simplu să fie modificată, dar pot să vă asigur că autoritățile române au această prioritate în acțiunile pe care le desfășoară și o să încercăm în continuare să obținem această liberalizare a regimului de vize și în relație cu SUA, dar va fi un proces mai complicat. Nu vreau să fac niciun fel de estimare pentru că e dificil de făcut”, a conchis Orban.