Breaking News

Ce este hipomenoreea si cum se manifesta

Este important ca problema sa fie diagnosticata pentru evitarea altor complicatii.

Cauzele hipomenoreei

Exista mai multe cauze ale hipomenoreei.

Dezechilibrul hormonal. Ciclul menstrual depinde in mare masura de doi hormoni feminini, estrogen si progesteron. Estrogenul sustine mucoasa uterina, iar un nivel scazut al acestui hormon cauzeaza subtierea endometrului, ducand la hipomenoree. De asemenea, un nivel crescut de testosteron contribuie la aparitia hipomenoreei. Tulburarile glandei tiroide provoaca o menstruatie deficitara, deoarece un nivel scazut de hormoni tiroidieni inhiba ovulatia.

Grosimea endometrului.Grosimea mucoasei uterine sau a endometrului determina cantitatea fluxului sangvin. Orice interventie chirurgicala sau orice leziune a endometrului poate reduce cavitatea mucoasei uterine, astfel apare un flux deficitar. Sindromul Asherman, o afectiune uterina caracterizata prin formarea adeziunilor in uter, poate fi o cauza a hipomenoreei.

 

 

Pierderea in greutate. Exercitiile fizice intense, dar si pierderea drastica in greutate se numara printre cauzele hipomenoreei. Problema poate fi asociata si cu tulburarile emotionale, cu perioadele stresante. O astfel de stare mentala pe o perioada prelungita poate perturba fuxul sangvin, iar hormonii de stres pot bloca eliberarea hormonului luteinizant. Mai sunt si alte cauze, printre care anemia, bolile rinichilor, sindromul ovarelor polichistice.

Tipuri de hipomenoree

Hipomenoreea este de doua feluri: primara si secundara. Cea primara se manifesta inca de la primele menstruatii si se caracterizeaza printr-un flux menstrual scazut, cauzele fiind un uter mic sau insuficienta ovariana, in timp ce hipomenoreea secundara apare la un anumit moment, desi fluxul menstrual a fost normal pana la acel moment. Dupa cum aminteam mai sus, stresul sau pierderea unei sarcini provoaca hipomenoree.

 

Diagnosticarea si tratarea hipomenoreei

Pentru tratarea hipomenoreei se fac teste de sange care masoara nivelul de hormoni: progesteron, hormoni tiroidieni, prolactina, insulina. Ecografia transvaginala se recomanda pentru a determina sanatatea si functionarea endometrului. In unele cazuri se poate face si un RMN. Tratamentul se recomanda in functie de cauze, adesea poate fi un tratament hormonal. Trebuie sa se ia in considerare istoricul familial, varsta etc.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Targetwoman.com; Womenhealthzone.com; Healthhype.com