Spania: Málaga inaugurează un imens muzeu

Centrul expozițional „Museo de Málaga”, din Málaga, cu intrare gratuită pentru cetățenii din Uniunea Europeană, și-a deschis porțile pentru vizitatorii care doresc să cunoască a cincea pinacotecă mare din Spania, cu peste 15.000 de piese arheologice și 2.000 de opere de artă, semnalează cotidianul spaniol El Mundo.

Clădirea în care se află muzeul, „Palacio de la Aduana” („Palatul Vămii”), a fost reabilitată și adaptată între 2009 și 2014. În acest spațiu se expun 2.700 din cele 17.000 de obiecte care formează colecția provenită de la vechile sedii ale muzeelor de Arte Frumoase și Arheologie, închise în 1996 și, respectiv, 1997.Colecția de artă se evidențiază mai ales prin pictura din secolul al XIX-lea, cu tablouri de Joaquín Sorolla, Federico de Madrazo, Vicente Palmaroli, Enrique Simonet, Francisco Domingo Marqués, Emilio Sala, Martínez Cubells, Jiménez Aranda, Juan Antonio Benlliure și Enrique Mélida. Din secolul al XX-lea, ies în evidență lucrări de Picasso, creațiile lui José Moreno Villa, precum și arta locală a generațiilor anilor 50 și 80.

Prin deosebita lor valoare se remarcă, printre altele, tablourile „Ecce Homo” și „Mater Dolorosa” de Luis de Morales, „El viejo de la manta”, de Picasso, „Anatomía del corazón”, de Enrique Simonet, și sculpturi precum „Cabeza de San Juan de Dios”, de Fernando Ortiz.

„Palacio de la Aduana”, cu peste 18.400 metri pătrați construiți, este o operă de artă în sine. Construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea pentru a dota Málaga cu o Vamă corespunzătoare comerțului maritim din portul său, acest palat neoclasic a fost conceput de Manuel Martín Rodríguez. Proiectul de reabilitare și adaptare i-a redat clădirii fațada inițială, afectată de un incendiu în 1922.