FeaturedFluxNational

Ministrul Sănătății: Sistemul nu este atât de subfinanțat pe cât este de haotic, de corupt și de lipsit de mecanisme de control

Sistemul de sănătate nu este atât de subfinanțat pe cât este de haotic, de corupt și de lipsit de mecanisme de control care să asigure siguranța pacienților și a medicilor, consideră ministrul de resort, Vlad Voiculescu.

„Facebook îmi amintește despre un gând de acum un an. Nici măcar nu speram atunci să am onoarea să îmi servesc țara și peste 6 luni să conduc sistemul de sănătate. Pentru alte 6 luni. Lucrul acesta se va termina peste câteva zile, iar la MS va veni un ministru politic. Sănătatea nu are însă culoare politică”, scrie ministrul Sănătății, miercuri, pe Facebook.

El spune că sistemul nu este ‘atât de subfinanțat pe cât este de haotic, de corupt’ și că diferența o vor face medicii onești, nu un partid sau altul.

„Diferența nu o va face un partid sau altul. Diferența o vor face medicii onești care știu în ce fel de sistem vor să lucreze și sunt dispuși să lupte pentru asta, asistentele medicale dedicate, societatea civilă și jurnaliștii care știu să ceară, să caute adevărul și care știu să critice acolo unde este cazul… și, sigur, administrația — la nivel central și local. Aici, în administrație, este punctul cel mai slab al acestui sistem… aici trebuie începută orice reformă reală. Nu trebuie să ne lăsăm păcăliți: sistemul nu este atât de subfinanțat pe cât este de haotic, de corupt și de lipsit de mecanisme de control care să asigure siguranța pacienților și a medicilor; medicii tineri nu pleacă doar din cauza plății, o fac pentru că au de ales între a pleca și a face compromisuri care le-ar putea anula chiar satisfacțiile meseriei nobile pe care au ales-o”, subliniază Voiculescu.

El consideră că reformele începute și schimbările deja implementate își vor arăta efectele și că ‘discuția despre sănătate și promisiunile făcute în campanie, chiar și parțial implementate, o să aducă îmbunătățiri’.

„Mecanismele de transparență (ex. publicarea contractelor de achiziții, noul mecanism de feedback al pacienților, mecanismul de raportare a lipsei medicamentelor etc.) și cele anti-corupție (hotline anti-corupție, protocol comun MS-DGA-DNA-Parchet și alte măsuri din Strategia Națională Anticorupție) deja implementate la MS în ultimele luni ar putea — cu o supraveghere strictă din partea societății — să își arate efectele mai devreme decât ne așteptam”, mai scrie ministrul.

Potrivit lui Voiculescu, proiecte precum cel referitor la manageri selectați în urma unui concurs public și corect, comisiile de specialitate selectate pentru prima dată pe criterii obiective, cu participarea medicilor români din străinătate, investițiile în spitalele regionale pregătite cu bani europeni de către Banca Europeană de Investiții, dar și altele deja începute au șansa „să schimbe la față” sistemul de sănătate din Romania.

„Bulgărele a pornit, nu va putea fi oprit atât de ușor. Nu există însă garanții. Sistemul de sănătate și această țară ne aparțin tuturor. Fiecare dintre noi poate schimba lucrurile în bine. Omul sfințește locul. Mergem mai departe. Avem treabă”, conchide ministrul Sănătății.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button