Factori de risc surprinzatori pentru scleroza multipla  

Scleroza multipla este destul de complexa pe masura ce avanseaza. Aceasta este o boala autoimuna si apare in momentul in care organismul lupta impotriva propriului sistem nervos central.

Cauza exacta a aparitiei sclerozei multiple nu este pe deplin cunoscuta, insa poate fi vorba despre unul sau mai multi factori de risc implicati. Iata care sunt factorii de risc surprinzatori pentru scleroza multipla.

Sexul

Desi apare atat la femei, cat si la barbati, scleroza multipla este mai frecventa la sexul feminin. Chiar daca aceasta boala apare mai mult la femei, severitatea este mai mare la barbati.

Nivelul de vitamina D

Deficitul de vitamina D a fost asociat cu mai multe afectiuni, inclusiv cu scleroza multipla. Carenta de vitamina D se manifesta mai des in zonele reci si innorate, iar persoanele care obisnuiesc sa se expuna mai mult la soare au, de obicei, un nivel normal de vitamina D.

Anotimpul in care v-ati nascut

Desi poate fi ciudat, anotimpul in care v-ati nascut poate fi corelat cu aparitia sclerozei multiple. Bebelusii nenascuti inca prezinta un risc mai mare de a dezvolta scleroza multipla. Daca sunteti nascut primavara, nivelul de vitamina D al mamei in timpul sarcinii s-ar putea sa fi fost scazut, iar acest lucru ar putea explica prezenta sclerozei multiple.

Etnia

Scleroza multipla apare mai frecvent la caucazieni, in special la persoanele cu radacini in Europa de Nord.

Schimbarea domiciliului in timpul copilariei

Daca v-ati schimbat domiciliul in timpul copilariei, este posibil sa aveti un risc mai mare de scleroza multipla, chiar daca mutarea a fost dintr-un loc cu un risc mai mic la unul cu un risc mai mare sau viceversa. Acest fenomen se aplica daca ati schimbat domiciliul inainte de varsta de 12-15 ani. Dupa pubertate, acest fapt nu mai este important.

Cum ne afecteaza fumatul aspectul fizic?

Fumatul

Fumatul afecteaza intreg organismul si creste riscul de aparitie a cancerului pulmonar si a bolilor cardiovasculare. Insa, fumatul este un factor de risc si pentru scleroza multipla. Fumatorii si persoanele care au renuntat la fumat au un risc mai mare de scleroza multipla, comparativ cu persoanele care n-au fumat vreodata, iar riscul creste odata cu numarul tigarilor fumate pe zi.

Este important sa renuntati la fumat acum, daca aveti acest viciu! Cereti ajutorul unui specialist sau persoanelor apropiate.

Varsta

Scleroza multipla poate fi diagnosticata la aproape orice varsta, incepand cu copiii si pana la senectute, desi apare mai frecvent la gurpele de varsta 20-50 de ani.

Prezenta altei boli autoimune

Bolile autoimune tind sa se asocieze. Acest lucru inseamna ca daca aveti o boala autoimuna o puteti dobandi si pe a doua. Daca aveti diabet de tip 1 sau boala inflamatorie a intestinului, puteti dobandi si scleroza multipla, insa aceasta legatura nu este atat de stransa cu lupusul sau cu artrita reumatoida.

Ati putea avea diabet fara sa stiti

Factorii genetici

In timp ce factorii ambientali joaca un rol important in aparitia sclerozei multiple, la fel de importanti sunt si factorii genetici. Daca unul dintre parinti are scleroza multipla, atunci copilul are un risc mai mare de dezvoltare a acestei boli.

Stresul extrem

Stresul poate agrava simptomele sclerozei multiple, insa poate creste si riscul de aparitie a acesteia. In cazul persoanelor care au avut experiente stresante extreme, precum pierderea unei persoane apropiate, scleroza multipla apare mai frecvent.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie