Coreea de Sud: Prietena președintei respinge acuzațiile de fraudă, în prima zi a procesului

O prietenă a președintei sud-coreene Park Geun-hye, aflată în centrul unui scandal de corupție care a condus la suspendarea din funcție a președintei Park de către parlament, a respins luni acuzațiile de fraudă și abuz de putere, în prima zi a procesului ei, potrivit mass-media sud-coreene, relatează Reuters.

Prietena, Choi Soon-sil, 60 de ani, este acuzată că a exercitat presiune asupra marilor companii pentru a plăti bani unor fundații care susțineau inițiativele politice ale lui Park.

Procurorii au numit-o pe Park complice, cu toate că ea are imunitate în timp ce ocupă funcția de președinte.

Atribuțiile lui Park au fost suspendate după votul parlamentului din 9 decembrie. Curtea Constituțională are până la 180 de zile pentru a menține sau revoca decizia.

Choi a negat toate acuzațiile aduse de procurori împotriva ei și a declarat că nu a conspirat cu Park, a relatat agenția de presă Yonhap. Choi a spus de asemenea că nu a vrut un proces cu juriu, potrivit Yonhap.

Instanțele sud-coreene țin în mod normal procesele penale prezidate de o echipă de judecători, care dă verdictul și sentința, în timp ce inculpații în anumite cazuri pot alege un proces cu juriu.

Choi, care nu a apărut în public de la sosirea la biroul procurorului pe 31 octombrie, a fost condusă în instanță de doi ofițeri corecționali, cu capul în jos și purtând o uniformă de închisoare gri cu un număr pe piept.

Ea a fost reprezentată de o echipă de avocați, printre care avocatul Lee Kyung-jae, care a declarat pentru Reuters săptămâna trecută că acuzațiile împotriva ei sunt „ficțiune”.

Park, 64 de ani, al cărei tată a condus țara timp de 18 ani după ce a pus mâna pe putere printr-o lovitură de stat în 1961, a descris-o pe Choi ca pe o prietenă la care a apelat în momente dificile, cerându-și scuze pentru neglijență în legăturile ei cu aceasta.

Park a negat orice ilegalități.

Procurorii au descris-o pe Choi drept creierul mai multor scheme pentru a extorca bani de la principalele companii din țară.