Yemen: John Kerry dorește încheierea unui nou armistițiu în maxim două săptămâni
Secretarul de stat american, John Kerry, și-a exprimat duminică, la Riad, speranța încheierii unui nou armistițiu în Yemen în termen de două săptămâni, relatează AFP.
John Kerry, aflat la ultima sa vizită în Arabia Saudită în calitate de secretar de stat, a afirmat că Washingtonul va acționa împreună cu Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite și regatul saudit pentru a obține un acord de încetare a focului.
Acest armistițiu ar fi a opta tentativă de a pune capăt conflictului din Yemen care, din martie 2015, a făcut peste 7.000 de morți, potrivit unei estimări a ONU.
De la această dată, Arabia Saudită a intervenit în fruntea unei coaliții militare arabe pentru a sprijini forțele guvernamentale ale președintelui Abdrabbuh Mansur Hadi și a frâna înaintarea rebelilor șiiți houthi care au cucerit capitala yemenită, Sanaa, și ocupă vaste teritorii.
Grupul cvadripartit pentru Yemen „speră că va fi posibil ca în două săptămâni să se ajungă” la o încetare a luptelor, a declarat John Kerry într-o conferință de presă, organizată în comun cu omologul său saudit, Adel al-Jubeir.
„Incapacitatea de a obține o încetare durabilă a focului este îngrijorătoare pentru noi toți”, a adăugat el.
Grupul cvadripartit, care s-a reunit în prezența ministrului de externe al Omanului și a mediatorului Națiunilor Unite pentru Yemen, Ismail Ould Cheikh Ahmed, a reafirmat propunerile făcute în octombrie în „foaia de parcurs” a ONU.
Potrivit unor surse politice, foaia de parcurs prevede numirea unui vicepreședinte după retragerea rebelilor din Sanaa și alte teritorii, precum și predarea armamentului greu unei terțe părți. În schimb, Abdrabbuh Mansur Hadi ar trebui să îi preda puterea vicepreședintelui care ar urma să însărcineze un premier pentru a forma un guvern de uniune națională.
Abdrabbuh Mansur Hadi a făcut însă cunoscut că va preda puterea numai unui „președinte ales”.
Rebelii au replicat formând la sfârșitul lui noiembrie „un guvern de salvare națională” în regiunile aflate sub controlul lor, o inițiativă văzută de mediatorul ONU ca un obstacol în calea procesului de pace.
Coaliția arabă sub comandament saudit a fost acuzată în mai multe rânduri că ucide civili în cursul raidurilor aeriene efectuate în Yemen.
Săptămâna trecută, Statele Unite au blocat vânzarea către Riad a muniției cu sistem de ghidare din cauza numărului mare de victime civile în războiul din Yemen, potrivit unui oficial american.
„Este semnul îngrijorării noastre profunde și continue în fața erorilor din practicile coaliției de stabilire a țintelor și, în general, a modului cum se desfășoară campania aeriană din Yemen”, a adăugat acest oficial.
Ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, a respins însă aceste informații ca fiind „propagandă” și a subliniat că liderii coaliției conduse de Riad nu au fost informați despre sistarea livrărilor de arme.