CIA îi exonerează pe agenții acuzați că au spionat Senatul american

CIA nu îi va sancționa pe agenții acuzați de Senatul american că au spionat lucrările comisiei de anchetă privind utilizarea torturii, a anunțat miercuri instituția, relatează joi AFP.

Într-un comunicat, CIA a anunțat că este de acord cu concluziile unui consiliu disciplinar intern, care estimează că cei cinci agenți implicați în acest dosar „au acționat rezonabil” și că „nicio acțiune disciplinară nu este necesară”.

Agenții erau acuzați de Senat că au interceptat documente în calculatoarele rețelei informatice special create pentru anchetatorii Congresului de către CIA, „RDINet”.

Situată într-o clădire securizată din Virginia, rețeaua le permitea anchetatorilor să aibă acces la datele interne ale Agenției privind „tehnicile de interogare avansate”.

Comisia disciplinară a recunoscut că CIA a consultat cinci e-mailuri ale anchetatorilor din Senat, în cadrul unei investigații privind o eventuală scurgere de informații.

Este vorba despre o „culpă”, dar aceasta nu reflectă intenția de a face rău sau „de a avea acces la dezbaterile” comisiei de anchetă, a explicat fostul senator Evan Bayh, din cadrul consiliului disciplinar.

Senatul și CIA nu au încheiat un acord formal sau informal „privind procedurile de urmat pentru a ancheta un eventual incident de securitate” în timpul utilizării RDINet de către anchetatorii senatori.

„Eu continui să cred că actele CIA au încălcat principiul constituțional al separării puterilor”, a afirmat la rândul ei senatoarea democrată Dianne Feinstein, președinta Comisiei de informații a Senatului în timpul legislaturii care tocmai s-a încheiat.

„Regret că nimeni de la CIA nu va fi făcut responsabil”, a adăugat ea.

În iulie, concluziile din acest caz ale inspectorului general al CIA, David Buckley, l-au determinat pe directorul CIA, John Brennan, să ceară scuze comisiei senatoriale. Între timp, David Buckley a demisionat în luna ianuarie.

Raportul senatorial privind „tehnicile de interogare” ale CIA a fost publicat într-o versiune mult redusă în decembrie și a provocat o undă de șoc în întreaga lume, descriind în amănunt practici precum simularea înecului.