Constantin (ALDE): În urmă cu 27 de ani, românii și-au urmat destinul de a fi un popor liber, de a decide calea de urmat
Deputatul ALDE Daniel Constantin a declarat, joi, la ședința solemnă a Camerei Deputaților dedicată împlinirii a 27 de ani de la Revoluția din 1989, că în urmă cu 27 de ani românii și-au urmat destinul de a fi un popor liber, de a decide care este calea de urmat pentru țara noastră.
„Generația pe care o reprezint este una care s-a constituit după 1989. Vreau să transmit un mesaj de recunoștință pentru cei care s-au sacrificat în Revoluția din 1989 pentru ca noi, cei care astăzi suntem în diverse poziții, cei care am avut ocazia să ne formăm într-o democrație autentică, să putem să ne exprimăm liber. În urmă cu 27 de ani, românii și-au urmat destinul de a fi un popor liber, de a decide care este calea de urmat pentru țara noastră. În urmă cu 27 de ani, prin sacrificiul celor care au strigat ‘Libertate’, a fost așezată piatra de temelie a democrației românești. Gândurile mele, ale colegilor din ALDE merg către cei care au înțeles atunci că România are și o altă cale, un alt drum de urmat în lume, un drum pe care numai poporul român îl poate decide”, a susținut Constantin la ședința solemnă.
El a adăugat că România a făcut pasul spre democrație lăsând în urmă sacrificiul unor vieți pierdute, ale fraților și surorilor, ale fiilor și fiicelor care au avut curaj, în 1989, să lupte pentru binele tuturor românilor.
„Peste noi au trecut 27 de ani în care țara noastră a cunoscut declin și progres, a cunoscut dezbinare și solidaritate, a cunoscut necazuri, dar și bucurii. După 27 de ani de la Revoluție, țara noastră este astăzi un pol de securitate regională, o țară care face eforturi de a oferi tuturor cetățenilor ei un nivel de trai cât mai bun. Anii democrației au însumat pași făcuți către modernizare și către Occident, când am fost uniți, România a devenit membră NATO și UE, iar cetățenii români au dobândit drepturi la care nu îndrăzneau să viseze înainte de Revoluție. Acești ani au lăsat însă și urme adânci în societatea românească, părinți care și-au lăsat copiii pentru a munci în străinătate pentru că România nu le putea oferi ceea ce aveau nevoie, medici și profesori care au renunțat la cariere de-o viață pentru a munci în alte țări în Europa. Cei 27 de ani au fost în egală măsură o victorie, dar și o lecție dură pe care istoria ne-a predat-o”, a menționat Constantin.
Acesta a mai spus că România are astăzi una dintre cele mai mari creșteri economice din UE, dar și cel mai pronunțat fenomen migraționist din lume, după zonele de conflict, iar rezolvarea tuturor acestor probleme se află numai dacă politicienii găsesc calea către dezbatere și către dialog.