În Ucraina au fost date jos de pe soclu anul acesta 1.320 de statui ale lui Lenin și aproximativ 51.500 de străzi ce făceau referire la comunism au fost redenumite în cadrul unei vaste inițiative prin care se urmărește detașarea de tot ce înseamnă trecutul sovietic, relatează marți agenția DPA.
Aceste acțiuni se desfășoară conform unei serii de legi promulgate în mai 2015 de președintele Petro Poroșenko. În baza acestui cadru legal se interzice orice ‘propagandă comunistă’, astfel încât Ucraina să se desprindă definitiv de trecutul sovietic, față de care mulți dintre separatiștii proruși din provinciile Donețk și Lugansk sunt nostalgici.
Multe orașe au fost redenumite, precum Artemivsk, numele unui partizan al lui Stalin, localitate din estul Ucrainei căreia i s-a redat fostul ei nume, Bakhmout. Și Dnipropetrovsk a redevenit Dnipro. Numele său a fost schimbat de sovietici în memoria lui Grigori Petrovski (1878-1958), unul dintre liderii bolșevici din Ucraina după Revoluția din 1917 și președintele ei de facto între anii 1922 și 1938, cel care a semnat acordul pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Sovietică.
La Kiev, bulevardul ‘Moscova’ a fost redenumit ‘Stepan Bandera’, liderul naționaliștilor ucraineni din perioada 1930-1950. El este considerat în Ucraina un erou național și un simbol al luptei pentru independența acestei foste republici sovietice. Bandera a fost liderul ideologic al combatanților anti-sovietici care au luptat împotriva Armatei Roșii și au masacrat zeci de mii de polonezi în vestul Ucrainei.
O parte a mișcării sale naționaliste a colaborat cu naziștii, înainte de a întoarce armele împotriva lor, motiv pentru care inclusiv în ziua de azi rușii îl califică pe Stepan Bandera drept colaborator nazist. El a fost asasinat în anul 1959 la Munchen, otrăvit de un agent al KGB.