Un portret al unui fost primar al Ierusalimului schițat de Picasso, găsit din întâmplare

Un portret al fostului primar al Ierusalimului Tedy Kolek, schițat de pictorul spaniol Pablo Picasso pe un catalog al Muzeului Israel, a fost găsit când era pe punctul de a fi aruncat la gunoi, potrivit ziarului ‘Times of Israel’ citat de EFE.

Fiii lui Kolek au găsit din întâmplare schița semnată de artist în 1969, când făceau curat în casa mamei lor decedată la începutul anului.

„L-am găsit-o printre cărțile despre Ierusalim din biblioteca părinților noștri și am fost pe punctul să-l aruncăm la gunoi”, a declarat fiica ei, Osnat Kolek.

Desenul care îl reprezintă pe fostul primar al Ierusalimului, trasat cu negru și roșu, este datat 11 decembrie 1969 și apare la sfârșitul catalogului despre o expoziție a artistului spaniol, alături de pictura sa ‘Naturaleza muerta con mandolina’ din 1924.

Recuperat luna aceasta dintre bunurile care i-au aparținut familei Kolek, fiii săi au decis să-l doneze Fundației Ierusalimului, o organizației nonprofit care anul acesta aniversează 50 de ani de existență.

Tedy Kolek, primar al Ierusalimului în perioada 1965 — 1994, fondator și președinte al Muzeului Israelului, a murit la 2 ianuarie 2007.