Breaking News

 Hipertensiunea, obezitatea, diabetul si dislipidemiile – factori de risc pentru Alzheimer

Potrivit specialiştilor în geriatrie, înaintarea în vârstă atrage după sine şi expunerea la anumiţi FACTORIde risc, ce conduc la apariţia unor afecţiuni, precum şi la unele forme de demenţă, cum este cazul Alzheimer.
„Dacă noi consideram că vârsta cronologică este principalul factor de risc şi aşa se consideră actualmente pentru majoritatea bolilor care sunt prezente la vârstnici, aceasta ne blochează gândirea, pentru că dacă punem eticheta că vârsta este cauza principală nu mai studiem, nu mai cercetăm. Nu putem modifica vârsta cronologică, dar de fapt vârsta cronologică nu e ea în sine problema, ea reflectă un timp de expunere la factorii de risc şi sunt o serie de dovezi care arată acest lucru şi am să vă dau un singur exemplu: există 4 tipuri de factori de risc consideraţi vasculari care sunt comuni şi pentru afecţiunile de tip vascular dar şi pentru demenţa de tip degenerativ Alzheimer – ei sunt hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul zaharat şi dislipidemiile, adică o creştere a colesterolului în sânge. S-a văzut că dacă aceşti factori de risc sunt prezenţi pe la 45-50 de ani ei sunt factori de risc pentru apariţia bolii Alzheimer şi în final a demenţei de tip Alzheimer”,  a explicat pentru www.SănătateTV.ro prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada, Director Medical Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan”.
Specialistul mai atrage atenţia că factorii de risc pentru apariția Alzheimer, menţionaţi, pot fi însă preveniţi printr-o serie de măsuri pe care ar trebui să o adopte fiecare persoană în parte.

„Acești factori de risc pe care i-am meţionat sunt cunoscuţi şi sunt foarte importanţi şi pot fi preveniţi printr-o serie de metode inclusiv prin schimbarea stilului de viaţă, printr-o alimentaţie care să fie diversificată şi să nu fie exagerată într-o anumită direcţie de exemplu să nu fie foarte bogată în glucide sau în paste făinoase sau sare în exces, să combată sedentarismul – o activitate fizică uşoară este foarte benefică”, a adăugat prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada