Creşterea cheltuielilor cu asistenţa socială a afectat cheltuielile pentru investiţii, care sunt mult sub aşteptări. Partea de fonduri europene a avut cel mai mult de suferit faţă de programarea bugetară, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de perioada similară a anului trecut cu 7,5%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 5% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2016 şi de dublarea alocaţiei de stat pentru copii începând cu 1 iunie 2015, precum şi de alte măsuri aprobate în timpul anului 2016, conform informaţiilor furnizate de Ministerul Finanţelor. Pe de altă parte, cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 21,7 miliarde de lei, respectiv 2,9% din PIB.
“Cheltuielile pentru investiţii sunt mult sub ceea ce ar fi trebuit să fie. Dacă ne uităm în detaliu, partea de fonduri europene a avut cel mai mult de suferit faţă de programarea bugetară. Absorbţia fondurilor europene este mult sub ţintă.
Au crescut cheltuielile cu asistenţa socială fiindcă erau creşteri de salarii hotărâte de anul trecut. Era clar că anul acesta vom avea o cheltuială socială mai mare, în special pe salarii. A fost şi creşterea de pensii operată conform legii. În plus, odată crescute salariile acestea trebuie plătite permanent şi lucrul acesta îl vedem deja. Partea care suferă este cea de cheltuieli pentru investiţii unde ai nevoie de proiecte, de management de proiecte şi unde, în final, cifrele sunt mult sub aşteptări aşa cum vedem”, a declarant, pentru MEDIAFAX Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Acesta spune că se repetă acelaşi tipar de execuţie bugetară din ultimii ani, cu o concentrare a cheltuielilor pe final de an. “Rămâne de văzut ce se va întâmpla în decembrie. Deficitul bugetar din noiembrie este mult sub ţinta anuală şi probabil că nici în decembrie nu vom atinge ţinta de deficit pentru tot anul. 2,8% din PIB pare foarte mult. Probabil vom avea un deficit de 2%. Anul trecut a fost o mare concentrare de cheltuieli în luna decembrie, peste 2% din PIB”, a spus Dumitru.