Dreptul de asociere în Republica Moldova va fi aliniat la actele internaționale și consfințit prin Constituție

Guvernul a aprobat un proiect de modificare a Constituției, potrivit căruia ”orice persoană are dreptul de a se asocia liber cu alte persoane, inclusiv de a constitui sindicate sau patronate, precum și de a se afilia la acestea”, informează MOLDPRES.

În prezent, Constituția Republicii Moldova divizează libertatea de asociere în două componente: libertatea întemeierii și afilierii la sindicate și libertatea partidelor și a altor organizații social politice. Legea Supremă nu prevede expres libertatea generală de asociere în alte forme, deși acest drept este garantat în virtutea  tratatelor internaționale privind drepturile și libertățile fundamentale, semnate de Republica Moldova.

Potrivit proiectului, exercitarea dreptului la libera asociere poate fi limitată numai în cazurile expres prevăzute de lege, ”dacă această limitare constituie o măsură necesară într-o societate democratică, pentru asigurarea securității naționale, a ordinii publice, prevenirea infracțiunilor, protejarea sănătății, moralei sau a drepturilor și libertăților altor persoane”. Limitările respective sînt preluate din statutul CEDO, astfel fiind transpuse în legislația națională.

Republica Moldova și-a asumat parcursul european, iar în statele membre ale Uniunii Europene dreptul de asociere este înscris în actul fundamental, semn al democrației și modernizării.

Proiectul urmează să fie remis Parlamentului spre adoptare.