Basarabia

În R. Moldova se desfășoară Săptămîna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

Ministerul Sănătăţii a lansat astăzi Săptămîna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, a specificat că boala este depistată anual la circa 300 de femei. „În 60% dintre cazuri acestea se adresează tardiv la medic, atunci cînd deja tratamentul este costisitor şi puţin eficient. Astfel, îndemnăm femeile cu vîrsta cuprinsă între 25 şi 61 de ani să meargă la medic şi să efectueze screening-ul, care este absolut gratuit sau testul papanicolau. În cazul în care se depistează o patologie, femeia va fi suplimentar examinată gratuit şi i se va administra tratamentul. Testul se recomandă de a fi efectuat o dată în trei ani”, a spus ministrul.

Oficialul a menţionat că numărul victimelor poate fi redus prin vaccinarea în perioada adolescenţei. „Republica Moldova a depus anul trecut o solicitare de a participa într-un proiect și deja am primit un aviz pozitiv, iar în luna mai 2017 urmează să primim răspunsul definitiv. Dacă acesta va fi unul pozitiv, atunci ţara va primi vaccin gratuit pentru imunizarea a circa 15 000 de fetiţe cu vîrsta de 10 ani”, a remarcat Ruxanda Glavan.

Reprezentantul adjunct al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie în Republica Moldova, Natalia Cojohari, a susţinut că pe parcursul acestei săptămîni vor fi organizate un şir de evenimente de informare a populaţie privind metodele de prevenire a maladiei. „Vor fi distribuite broşuri informative în cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău, vom organiza sesiuni de informare la întreprinderile mari unde activează femeile, precum şi vom participa la mai multe emisiuni televizate pentru a aduce la cunoştinţa femeilor cauzele şi riscurile maladiei”, a spus Natalia Cojohari.

În anul 2015, în Republica Moldova se aflau la evidență cu cancer de col uterin 3914 femei. Mortalitatea din pricina acestei maladii reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei, după cel mamar.

Cancerul cervical afectează preponderent femeile tinere. Cele mai multe cazuri survin în perioada de vîrstă cuprinsă între 35 şi 60 de ani. Mai mult de 60% din cazurile noi sînt diagnosticate în ultimele stadii. În anul 2015, aproximativ 150 de femei au decedat din cauza acestei maladii.

Săptămîna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin a fost instituționalizată de Asociația Internațională de Prevenire a Cancerului Cervical, la care Republica Moldova a aderat în anul 2009.

Related Articles

Back to top button