Din ce în ce mai multe persoane din ţara noastră sunt diagnosticate cu infecţie cu virus hepatic C, ceea ce face ca România să se numere printre statele cu o prevalenţă destul de ridicată, potrivit unui studiu efectuat de Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului.
Potrivit dr. Laura Iliescu, medic primar Medicină Internă şi Gastroenterologie în cadrul Institutului Clinic Fundeni, „România se situează din păcate într-o zonă de prevalenţă intermediară pentru virusul B şi virusul C. Un studiu efectuat de Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului în 22 de judeţe din 42 cât are România arată o prevalenţă pentru virusul C de aproximativ 7%. Este o prevalenţă destul de ridicată. În S-E ţării, Giurgiu, Dâmboviţa, Dolj prevalenţa este mai mare, iar în V, în Timişoara, Cluj este mai mică. O prevalenţă mai mare avem şi în Iaşi, deci în partea de N. Populaţia aleasă să participe la studiu a fost aleasă atât din mediul urban, cât şi din mediul rural. Cât despre această inegalitate în ceea ce priveşte prevalenţa, presupun că nu se cunosc peste tot, în sate şi în alte localităţi mai mici, toate mijloacele de precauţie. Apoi trebuie să ne gândim şi la migrarea populaţiei şi avem exemplul oraşelor Tulcea şi Constanţa, unde şi aici au fost prevalenţe mai ridicate. Cred că nu toţi oamenii sunt informaţi corect despre felul în care se pot infecta cu aceste virusuri”.
La cazurile nou diagnosticate în fiecare an se adaugă şi pacienţii infectaţi înainte de 1990. Acest fapt face ca numărul total al persoanelor cu hepatită de tip C să urce la câteva sute de mii.