Ambasadorul Statului Israel în România, Tamar Samash, consideră că prin Holocaust s-a încercat anihilarea culturii și civilizației evreiești, dar spiritul și tradiția evreiască au triumfat.
„Nu doar o minoritate a fost ucisă cu brutalitate în lagărele de concentrare, însă ceea ce s-a încercat a fost și o anihilare a culturii și civilizației evreiești. Contrar tuturor așteptărilor, am avut putere, în așa fel încât spiritul și tradiția evreiască au triumfat. Astfel am reușit să găsim în suferință și în tristețe puterea de a construi Statul Israel, (…) astfel încât a devenit un loc sigur pentru evreii din toată lumea și ne-am asigurat că niciodată o astfel de tragedie nu ar mai putea avea loc”, a spus ambasadoarea, în debutul simpozionului „Noi descoperiri istorice — Pogromul din București 1941”, desfășurat vineri la Sinagoga Mare din Capitală.
Ea a amintit de victimele Holocaustului din România, subliniind că aceasta rămâne „una dintre cele mai întunecate pagini” din istoria țării noastre. În opinia ei, aceasta „trebuie cunoscută pentru a putea evita repetarea unor astfel de greșeli”, prin educație, care are „un rol fundamental în combaterea ignoranței și a prejudecăților, dar și în formarea noilor generații în spiritul democrației și a pluralismului cultural”.
Tamar Samash și-a exprimat „profunda apreciere” pentru puternica implicare a autorităților române în lupta împotriva antisemitismului.
„În această privință, autoritățile din România au demonstrat o puternică implicare în lupta împotriva antisemitismului și a negării Holocaustului și pentru aceasta doresc să-mi exprim profunda apreciere. România are numeroase reușite anul acesta în cadrul președinției Alianței Internaționale pentru Amintirea Holocaustului și sper că ele se vor intensifica”, a mai spus ambasadorul Statului Israel.
Evocând sângeroasele zile ale Pogromului de la București din ianuarie 1941, președintele Federația Comunităților Evreiești din România (FCER), dr. Aurel Vainer, și-a exprimat credința sinceră că aceste orori nu se vor mai repeta, în timp ce secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi a îndemnat la reflecție la lecțiile istoriei, subliniind necesitatea asumării trecutului.
Opaschi a reliefat poziția fermă adoptată de autoritățile române în ceea ce privește respectarea prevederilor legale care nu permit escaladarea manifestărilor de rasism, discriminare și intoleranță, dar și în legătură cu demersurile din domeniul educației și păstrării memoriei.
Directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Radu Florian, a pledat pentru „reacție rapidă împotriva a tot ceea ce astăzi înseamnă antisemitism”, militând pentru construirea în Capitală a unor monumente publice dedicate memoriei Holocaustului.
Un eveniment comemorativ dedicat Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului și omagierii celor uciși sau care au avut de suferit în timpul Pogromului de la București din ianuarie 1941 a avut loc vineri la Sinagoga Mare din Capitală.
Programul a debutat cu un moment dedicat personalității fostului șef Rabin al României din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, dr. Alexandru Șafran (1910 — 2006), desfășurat în fața sinagogii, prin inaugurarea piațetei ce poartă numele acestuia. Au fost prezenți, alături de Aurel Vainer, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, ambasadorii Israelului, SUA și Germaniei la București, Tamar Samash, Hans Klemm și Cord Meier-Klodt, alți reprezentanți ai corpului diplomatic acreditați la București.
În cadrul evenimentului s-a derulat un ceremonial religios iudaic de aducere aminte.