Facultatea de Istorie și Liga Studenților de la Istorie organizează concursul Istoria în licee „N. Iorga” – ediţia a VII-a –5 martie 2017.
Tema acestei ediţii este: „Primul Război Mondial: Acţiuni diplomatice şi stări de spirit”.
Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, împreună cu Liga Studenţilor de la Istorie, de la aceeaşi universitate, propun ca în acest an concursul Istoria în licee „N. Iorga” să aibă ca temă Primul Război Mondial: Acţiuni diplomatice şi stări de spirit.
România a decis, prin Consiliul de Coroană de la Cotroceni, din 14/27 august 1916, să declare război şi să atace Austro-Ungaria. După ofensiva entuziastă a trupelor române în Transilvania, din toamna aceluiaşi an, a urmat contraatacul armatelor germano-austro-ungare, astfel încât, după luptele eroice de la Jiu şi de pe Argeş-Neajlov, apărarea capitalei s-a prăbuşit. Pe de altă parte, avusese loc ofensiva germano-bulgaro-otomană, condusă de mareşalul Mackensen la Dunăre, unde “dezastrul de la Turtucaia” a fost doar unul dintre episoadele tragice pentru români. Decise să nu renunţe la luptă, autorităţile statului, guvernul, armata şi unii locuitori s-au retras în Moldova
Anul 1917 a fost un an de cumpănă pentru statul român şi pentru românii din statele vecine. În acest sens, vă propunem mai multe teme de istorie diplomatică, militară şi socială: Bătăliile de Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, Iaşii – capitală de război -, Românii din afara graniţelor şi mişcarea naţională, Personalităţi ale României în primul război mondial (Regele Ferdinand, Regina Maria, Ion I.C. Brătianu), Diplomaţi şi diplomaţie în vreme de război, la care se pot adăuga şi altele.
Începând din 2014, atenţia istoricilor a fost îndreptată cu predilecţie spre studierea mai atentă a primului război mondial. Marcarea a 100 de ani de la izbucnirea primei conflagraţii mondiale s-a realizat prin apariţia unor noi lucrări, prin organizarea unor conferinţe şi expoziţii sau prin crearea unor baze de date cât mai detaliate care cuprind articole din ziare, cărţi poştale, fotografii, scrisori şi jurnale de război. Desluşirea istoriei primului război mondial, dar şi a participării României, contribuie decisiv la crearea identităţii româneşti, la cunoaşterea trecutului românilor, pentru a înţelege prezentul şi la ce să ne aşteptăm în viitor.
Concursul se adresează elevilor din ciclul liceal. Individual sau în echipă, elevii care doresc să participe la concurs vor trimite o lucrare pe tema mai sus amintită la adresa de email: bogdan.ceobanu@yahoo.com.
Lucrarea va avea între 10.000 şi 15.000 de caractere (cu tot cu spaţii) şi va fi scrisă cu font Times New Roman, cu spaţiere la un rând şi jumătate. Data limită de înscriere a concurenţilor este 10 martie 2017, urmând ca anunţarea finaliştilor să aibă loc pe 15 martie 2017. În ziua de sâmbătă, 25 martie 2017, ora 10, finaliştii vor fi invitaţi la Facultatea de Istorie pentru a-şi prezenta public lucrările, urmând ca membrii comisiei concursului să decidă acordarea premiilor. Cu această ocazie va avea loc şi o masă rotundă, la care vor fi invitaţi studenţi, profesori din mediul universitar şi preuniversitar, specialişti din arhive şi muzee. De asemenea, studenţii vor avea prilejul de a cunoaşte Universitatea, în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia “Zilelor Porţilor Deschise la UAIC” (23-26 martie 2017).
Precizări
• Echipele pot fi formate din unul sau mai mulţi elevi (maxim patru), lucrând sub îndrumarea unui profesor coordonator.
• În finală vor intra opt lucrări, dintre care cele considerate cele mai valoroase vor primi în ordine premiile I, II sau III, respectiv menţiuni.
• Un liceu poate trimite o singură echipă. Pot participa licee din întreaga ţară. Finaliştii sunt rugaţi să confirme participarea în 72 de ore de la anunţarea prin email a rezultatului, altfel invitaţia va fi acordată echipei de pe locul următor.
• Comisia de evaluare a lucrărilor va fi formată din profesori şi studenţi ai Facultăţii de Istorie. Comisia va urmări abilităţile de exprimare în scris, argumentaţia şi caracterul de originalitate.
• În măsura posibilităţilor, Facultatea de Istorie va încerca să acopere o parte din cheltuielile de cazare (pentru echipele din localităţi mai îndepărtate) şi va asigura invitaţilor o masă de prânz la Cantina Universităţii din Complexul Titu Maiorescu.