National

Raed Arafat: Era să închidem o stație de metrou, dar s-a rezolvat problema

 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat în cadrul unei emisiuni tv că structura pe care o conduce a fost aproape de a închide o stație de metrou, din cauza unor probleme grave privind evacuările într-un eventual caz de urgență.

„Eram atât de aproape să închidem o stație de metrou, dar s-a rezolvat problema. Chiar am ridicat problema că, dacă nu e rezolvată, o să ne gândim și să închidem stația, dar după asta s-a rezolvat aspectul care era acolo”, a afirmat Raed Arafat, duminică, la Digi24.

El a arătat că totuși este foarte greu ca anumite aspecte, nerezolvate de peste 20 ani, să fie îndreptate peste noapte.

„În situațiile astea este foarte greu să rezolvi de azi pe mâine. E foarte rău că, 20, 20 și ceva de ani, anumite lucruri nu au fost rezolvate. Faptul că am început să le rezolvăm și îmbunătățim în fiecare zi ce trece anumite aspecte, e normal că o să ne ducă la un nivel la care o să spunem ‘da, suntem mulțumiți acolo, nu mai facem decât niște inspecții periodice’. N-am ajuns acolo, dar am avansat foarte mult”, a spus Arafat.

Întrebat dacă după jumătatea acestui an va închide stațiile care nu au autorizație de la ISU, Raed Arafat a răspuns că nu.

„Nu. Atenție, sunt două chestii diferite. Legislația se referă la anumite spații, la discoteci, la cluburi, la teatre, la anumite spații culturale, nu se referă la spitale. (…) În situația în care se va simți că este un risc care nu poate fi controlat și care necesită ca o stație să fie închisă o perioadă, eu nu văd o problemă. Există clar discuții ca să fie proceduri de fragmentare, să nu mai intre atâția oameni de-odată în stație. Dacă vom mai vedea că se întâmplă acest lucru, normal că acolo se va lăsa și cu amenzi și cu alte măsuri. (…) Măsura aici nu e să închizi stația, măsura e să temporizezi oamenii”, a mai spus Arafat.

El a menționat că situația de la metrou a făcut obiectul DSU încă din 2014.

„S-au făcut foarte mulți pași în prevenirea incendiilor la metrou. (…) Acolo, într-adevăr, ce am găsit în 2014, mai ales la modul în care era prevăzută lupta contra incendiului la metrou și intervenția, efectiv stăteam pe o bombă. Acum situația este mai bună ca atunci, mai ales că avem dotare să putem să intrăm în tuneluri, dacă avem ceva. La prevenire, s-au rezolvat foarte multe aspecte cu căile de evacuare, erau căi închise cu lacăte, erau anumite aspecte care, o parte, încă sunt în curs de rezolvare, o parte s-au rezolvat. Erau niște bare la turnicheți care împiedicau să te întorci și să te evacuezi, acum astea știu că s-au eliminat. Au început să lucreze pe magazinele care mâncau o parte din calea de evacuare. Și acolo s-au luat anumite măsuri de către pompieri”, a mai declarat Arafat.

Șeful DSU a arătat că a solicitat o procedură în cazul supraaglomerării de la metrou.

„Noi am avut o discuție cu metroul și am solicitat o procedură, când se întâmplă așa ceva să nu mai ajungă toată lumea în interior, adică prefer să fie așteptare, decât să intre și toți să se îmbulzească acolo. Asta a fost ultima discuție și după ultimele imagini pe care le-am văzut am trimis pompierii acolo, au fost discuții cu metroul și avem promisiunea că se face o procedură în acest sens să împiedice acest lucru”, a mai afirmat Arafat.

El consideră că, deși s-au aplicat amenzi și s-a progresat în domeniul siguranței, riscurile nu au fost eliminate.

„Au fost date mai multe amenzi acolo (…). Vreau să spun că la metrou a fost primul loc unde am cerut expertiză internațională de la pompierii din Paris. Pentru că nu am crezut niște chestii care mi s-au spus, n-am vrut să vin și să mi se spună că ‘e nou și nu știe ce vorbește’… Riscurile au căzut, asta nu înseamnă că sunt eliminate”, a mai spus Arafat.

Întrebat dacă poate oferi o estimare despre câte cluburi care nu vor avea autorizație până la jumătatea anului 2017 vor fi închise, Raed Arafat a arătat că, „dacă nu vor avea autorizație, cu siguranță unele dintre ele vor fi închise”.

„Totul depinde de cum va merge treaba până în iunie, (….) a crescut cu certitudine numărul avizărilor, asta e clar, acum și numărul autorizațiilor trebuie să crească, pompierii au simțit o creștere în solicitări, ceea ce înseamnă că oamenii au venit cu documentația”, a explicat Arafat.

El consideră că termenul de 30 iunie pentru obținerea autorizațiilor de la ISU nu ar trebui prelungit.

Related Articles

Back to top button