Președintele Klaus Iohannis afirmă că este o zi de doliu pentru statul de drept, care a primit o lovitură de la adversarii justiției, făcând referire la proiectele privind justiția adoptate, marți, în ședința de Guvern.
El susține că Guvernul PSD-ALDE a ignorat „visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție”.
„Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege. Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa!”, arată președintele Iohannis.
Șeful statului precizează că recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă.
„Rezultatul votului din decembrie a dus la formarea unei majorități, care a alcătuit un guvern legitim. Dar votul nu reprezintă un cec în alb care permite unei majorități să poată face orice, de la adoptarea măsurilor populiste care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea economică în următorii ani, până la călcarea efectivă în picioare a justiției și a statului de drept. În decembrie, oamenii s-au dus la vot cu speranța unui trai mai bun, nu pentru o legislație slăbită în domeniul anticorupției. Miza adevărată este cum vrem să arate viitorul unei Românii în care oamenii să-și dorească să trăiască, nu al unei Românii din care să-și dorească din nou să plece”, subliniază șeful statului.
El susține că „sfidarea PSD la adresa poporului este deplină”, punctând că social-democrații uită un lucru esențial și anume faptul că „valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură”, ci aparțin tuturor românilor.
„De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țara eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!”, conchide președintele Iohannis.
Guvernul a adoptat, în ședința de marți, un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate.
„Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO și în acest sens am adoptat proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor”, a declarat ministrul Justiției, Florin Iordache, la Palatul Victoria.
De asemenea, Executivul a adoptat, marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală.
„Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi, este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament”, a spus Iordache.