Guvernul şi Parlamentul şi-au coordonat priorităţile pentru anul 2017
Prim-ministrul Pavel Filip şi Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, au participat ieri la şedinţa comună Guvern – Parlament, prima din acest an. În cadrul acesteia, au fost prezentate prioritățile şi agenda de reforme pentru perioada 2017-2018, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
Premierul Pavel Filip a menţionat că în 2016, datorită unei cooperări bune dintre Guvern şi Parlament, s-au reuşit mai multe lucruri importante: elaborarea calendarului de restanţe privind implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, elaborarea şi realizarea Foii de parcurs convenite cu UE, îndeplinirea precondiţiilor şi încheierea unui Acord cu FMI.
„Am lucrat într-un regim alert, sub presiunea timpului, fapt care ne-a făcut să ne mobilizăm şi să ne coordonăm acţiunile. Mulţumesc colegilor din Parlament pentru susţinerea pe care ne-au acordat-o şi îmi doresc ca şi în 2017 să lucrăm ca o echipă, să îndeplinim angajamentele asumate faţă de partenerii de dezvoltare şi cetăţeni”, a subliniat Pavel Filip.
Premierul a specificat că Guvernul a elaborat o Agendă de reforme prioritare pentru 2017-2018, reforme ambiţioase, dureroase, dar absolut necesare pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor Republicii Moldova. Printre reformele prioritare se regăsesc: reforma administraţiei publice centrale şi locale, reforma asistenţei medicale primare, a sănătăţii publice, spitalicească, a ocupării forţei de muncă, revederea sistemului de achiziţii publice şi a Codului muncii.
În acelaşi timp, prioritatea numărul unu rămîne implementarea Acordului de Asociere RM-UE, a precizat şeful Executivului, menţionînd că îşi doreşte o colaborare la fel de eficientă dintre Guvern şi Parlament şi în anul 2017, care trebuie să devină un an al dezvoltării economice al ţării.
Şi Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a apreciat cooperarea dintre deputaţi şi membrii Cabinetului de miniştri. “Planul legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere în 2017 permite să ne setăm prioritățile, să ne mobilizăm și să ne organizăm mai bine în 2017. Planul cuprinde de asemenea documente comunitare și termenii de adoptare. Vom depune eforturi pentru accelerarea implementării Acordului de Asociere, inclusiv prin control parlamentar”, a spus Andrian Candu.
În cadrul discuţiilor, membrii Cabinetului de miniştri şi deputaţii au făcut o serie de propuneri, care urmează să îmbunătăţească circulaţia documentelor şi schimbul de informaţii dintre Guvern şi Parlament.