Sanatate

Un nivel optim de fier in sange contribuie la buna functionare a organismului

Fierul reprezintă unul dintre elementele cheie care contribuie la buna funcţionare a organismului uman, începând chiar de la nivel celular. Pentru păstrarea unui echilibru optim de fier în organism, specialiştii recomandă o alimentaţie sănătoasă.
Fier se găseşte în cantităţi mai mari în alimentele de origine vegetală, dar se absoarbe mai puţin, şi în alimente de origine animală, care intră în componenţa sângelui de fapt, hemoglobina, mioglobina şi aceşti fermenţi, enzimele, care participă la respiraţia tisulară. Deci, pentru a avea o cantite suficientă de fier în organism trebuie să ştim că avem nevoie să consumăm alimente şi de origine animală şi de origine vegetală”, a declarat conf. univ. dr. Magdalena Moroşanu, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Atunci când nivelul de fier în organism scade, persoanele în cauză se vor confrunta cu o anemie ce poate fi recunoascută foarte uşor prin manifestările sale. Potrivit specialiştilor, astfel de anemii se întâlnesc mai des la sexul feminin în special în perioada dezvoltării.
Carenţa de fier se manifestă în primul rând prin ceea ce noi numim anemie. Este clasica cloroză a tinerelor fete. În perioada de dezvoltare este nevoie de mai mult fier în organism, dar şi în perioada pubertară când prin pierderile de sânge se accentuează deficitul de fier. Şi atunci aceasta se manifestă prin paloare, prin oboseală, prin modificarea firului de păr şi prin acea culoare mai specială, gălbui-verzuie”, a mai adăugat conf. univ. dr. Magdalena Moroşanu.

Pe lângă anemiile cauzate de carenţele de fier în organism, pot exista şi afecţiuni determinate de cantităţi prea mari de fier. Aşadar, potrivit conf. univ. dr. Magdalena Moroşanu, „exces de fier există. Pentru că există anomalii congenitale în care fierul se depune sub formă de depozite, sub formă de, aşa cum le numim noi, hemocromatoză şi hemosiderină în anumite organe – în ficat, în splină, în măduva osoasă – şi creează disfuncţii organelor respective. În orice ţesut dens se depun particule de fier care sunt forma de stocare a fierului, feritina. În aceste cazuri trebuie o terapie specială de îndepărtare a fierului din organism, dar aici este un grup de boli mai speciale.”

Related Articles

Back to top button